Modernizarea Postei presupune investitii de 113 mil. euro, potrivit Strategiei aprobate de Guvern

Data publicarii: 18-06-2010 | Economie

Aproximativ 113 milioane de euro ar urma sa fie investite pentru modernizarea PoStei Romane, iar cea mai mare suma, respectiv 70 de milioane de euro, reprezinta investitia in centrele de sortare, potrivit Strategiei de restructurare Si modernizare a institutiei aprobate de Guvern.

Automatizarea cetrelor de sortare (constructii, dotari cu tehnologie postala, soft-uri, training) ar presupune o investitie de aproximativ 70 de milioane de euro, implementarea sistemului integrat ERP (Enterprise Resource Planning - un sistem software de integrare a tuturor informatiilor dintr-o organizatie intr-o platforma unica) - aproximativ 10 milioane de euro, iar achizitia de echipamente de tiparire si anvelopare - 12,5 milioane de euro.

Alte 6,7 milioane de euro ar urma sa fie investite in achizitia de masini de francat, reorganizarea transportului corespondentei si a numerarului costa 10 milioane de euro, iar extinderea retelei VPN - aproximativ 4 milioane de euro.

Potrivit Strategiei, evolutia Postei Romane este influentata de concurenta puternica pe piata de colete postale si servicii express, dezvoltarea pietei bancare si de asigurari, precum si de preturile inflexibile practicate de Posta Romana. In prezent, cotele de piata delinute de institusie sunt urmatoarele: 80,10% din posta de scrisori interna, 53,50 din posta de scrisori internationala, 14,20% din coletele postale interne si 1,60% din cele internationale, 13,80% din express-ul intern si 1,30% din cel international, 49% din colectarea facturilor la utilitati si telefonie.

Decizia de restructurare a institutiei a fost luata avand in vedere, printre altele, necesitatea alinierii normelor si ofertei comerciale ale Postei la directivele si practicile UE, semnarea unor contracte de achizitii in 2008, de peste 300 de milioane de lei, care depasesc capacitatea financiara de plata a institutiei si cresterea numarului de angajati.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: