Finantele au anuntat contul in care pot fi donati bani la Fondul Solidaritatea

Data publicarii: Astazi, 18-06-2010 | Finante-Banci

Ministerul Finantelor Publice (MFP) a anuntat, vineri, contul in care persoanele fizice pot dona bani pentru Fondul Solidaritatea, fara sa dea detalii despre cum anume vor fi cheltuiti acestia dupa ce ajung in bugetul de stat.

"Ministerul Finantelor Publice a deschis, prin Trezoreria Nationala, contul 20.37.01.02 "Venituri ale bugetului de stat - Donatii pentru diminuarea efectelor crizei economice". In acest cont poate dona fonduri banesti orice persoana fizica din Romania (exclus persoane juridice). Contul a fost deschis in data de 26 mai 2010. Acesta va fi administrat de Trezoreria Nationala", se arata intr-un comunicat al ministerului.

MFP a precizat ca "sumele adunate in contul deschis la Trezoreria Nationala se constituie drept venituri la Bugetul de Stat", care "vor fi luate in calcul la rectificarile bugetare", dar nu a precizat pe ce vor cheltuiti acesti bani odata intrati in bugetul de stat.

Finantele au informat astfel persoanele fizice care doresc sa ofere ajutor statului ca exista doua posibilitati de donare a banilor, "fie prin numerar, la Trezoreria de domiciliu a persoanei care doneaza fonduri banesti, fie prin ordin de plata, prin care donatorii achita sumele in contul deschis la Trezorerie".

De asemenea, donatiile pot fi achitate de catre persoanele fizice si prin intermediul angajatorilor, in limita maxima a sumelor datorate de angajator acestora, pe baza dispozitiei scrise a donatorilor, care vor preciza cuantumul sumelor care se doneaza. Sumele donate prin intermediul angajatorilor vor fi achitate de catre acestia, pe baza de ordine de plata, intocmite distinct pentru fiecare donator.

"Contul are un caracter transparent. Ramane la latitudinea celor care doneaza banii sa decida daca vor sa fie facute publice sumele pe care le doneaza si numele acestora. La rubrica "Codul de identificare fiscala" se va inscrie CNP-ul persoanei fizice donatoare in cazul celor care doresc publicarea informatiilor privind identitatea si sumele donate, sau codul de identificare fiscala atribuit Trezoreriei Statului - 8609468 - in cazul in care donatorii nu doresc publicarea informatiilor privind identitatea si sumele donate", se precizeaza in comunicat.

Datele de identificare si sumele donate, urmeaza sa fie publicate pe pagina de internet a MFP in termen de 10 zile de la expirarea lunii curente, pentru luna precedenta.

Premierul Emil Boc a anuntat, joi seara, ca reprezentantii statului in consilile de administratie ale societatilor cu capital minoritar de stat sunt obligati sa doneze indemnizatiile de sedinta, in caz contrar urmand sa fie retrasi din consilii daca sunt functionari sau sa fie demisi daca sunt secretari de stat sau consilieri.

Boc a explicat ca valoarea indemnizatiilor de sedinta este stabilita de actionarul majoritar. El a dat exemplul Petrom, unde indemnizatia de sedinta reprezinta 20% din venitul directorului general. "Noi nu putem interveni sa stabilim acolo cuantumul indemnizatiei, dar am stabilit foarte clar ca toti reprezentantii statului, secretari de stat, consilieri de ministri, doneaza in mod obligatoriu, sub rezerva pierderii functiei, toata acea indemnizatie in Fondul de Solidaritate", a spus premierul.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: