Cine a aruncat in aer cursul. Cat poate BNR sa tina leul in viata

Data publicarii: 29-06-2010 | Finante-Banci

Leul a inregistrat luni cel mai prost curs oficial din istorie, de 4,3257 lei/euro, in crestere cu 4,5 bani fata de cel de vineri. De data aceasta, prabusirea leului nu s-a datorat unui atac speculativ, ci faptului ca marile companii, romanii bogati dar si cei de rand, dupa o saptamana in care s-au anulat si s-au aprobat de cateva ori taierea pensiilor si majorarea TVA, au dat buzna la ghiseele bancare si la casele de schimb valutar pentru a cumpara valuta, speriati de posibilitatea unei deprecieri masive.

Dealerii arata cu degetul si spre declaratia unui director BNR, care a anuntat ca este posibila o explozie a cursului de pana la 6 lei/euro. Banca Nationala, in mod surprinzator, nu a intervenit in piata decat declarativ, explicand cursul maxim record prin faptul ca a avut loc un "soc psihologic".

Rezervele BNR, de peste 34 de miliarde de euro, sunt suficiente pentru a mentine cursul cel putin un an, sustin economistii. Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI, a indemnat la calm si a subliniat ca, din calculele Fondului, "cursul de echilibru" al Romaniei este de 4,1-4,2 lei/euro.

Speriati de posibilitatea unei deprecieri masive a leului, romanii, patroni sau simpli angajati, au dat fuga la banci si la casele de schimb valutar si si-au transformat leii in euro. Rezultatul a fost unul usor de anticipat: cererea mare de valuta a dus cursul la un nou maxim istoric, romanii depreciind practic leul de frica deprecierii.

Integral in Gandul