Comisia Europeana a lansat o consultare publica pe tema neutralitatii retelelor de internet

Data publicarii: 15-07-2010 | International

Comisia Europeana a lansat o consultare publica privind aspectele gestionarii traficului internet legate de neutralitatea retelei, prin care urmareste sa afle opiniile partilor interesate privind calitatea serviciului si eventualitatea ca libertatea retelei sa fie afectata, a anuntat joi ANCOM.

"Consultarea lansata de Comisia Europeana la finalul lunii iunie este deschisa pana la data de 30 septembrie 2010 tuturor celor interesati de aspecte legate de neutralitatea retelelor internet - furnizori de servicii si de continut, consumatori, institutii si cercetatori. Acestia sunt invitati sa raspunda unor intrebari privind aspecte cheie legate de conceptul de neutralitate a retelei - autorizarea furnizorilor de internet sa adopte practici de gestionare a traficului prin care sa dea prioritate unui anumit tip de trafic pe internet in dauna altuia, determinarea unor efecte inechitabile pentru utilizatori prin aceste practici sau limitele interventiei UE pentru a asigura echitatea pe piata internetului", se arata in comunicatul Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM).

Consultarea, care a fost lansata la initiativa Vicepresedintelui Comisiei Europene pentru Agenda digitala, Neelie Kroes va fi inclusa intr-un raport al Comisiei privind neutralitatea retelelor internet, care urmeaza sa fie prezentat pana la sfarsitul acestui an si care va exprima opinia Comisiei cu privire la necesitatea unor initiative sau orientari suplimentare in acest domeniu.

"Invitam atat reprezentantii industriei, cat si utilizatorii finali de internet din Romania sa participe la consultarea lansata de Comisia Europeana si sa isi exprime punctul de vedere cu privire la problemele ridicate pe tema neutralitatii retelelor internet. Este important sa avem cat mai multi participanti din tara noastra pentru ca interesele lor sa se regaseasca in eventualele reglementari sugerate de Comisie in urma analizarii rezultatelor consultarii", a declarat Catalin Marinescu, presedintele ANCOM.

In Romania, analizele ANCOM arata ca practica mai multor furnizori de servicii de acces la internet este aceea de a specifica unele restrictii cu privire la accesul la aplicatii de tip VoIP pentru anumite pachete de servicii in contractele-cadru cu utilizatorii finali.

"Utilizatorii finali care contracteaza servicii de internet sunt sfatuiti sa citeasca cu atentie si integral contractele pe care urmeaza sa le incheie, furnizorii fiind incurajati, in baza Deciziei presedintelui ANC nr. 77/2009 privind obligatiile de informare a utilizatorilor finali de catre furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului, sa puna la dispozitia publicului informatii privind preturile si tarifele aplicabile, precum si conditiile de conectare si utilizare a serviciilor", se mai precizeaza in comunicatul ANCOM.  

In plus, conform prevederilor art. 19 din Legea nr. 304/ 2003 pentru serviciul universal si drepturile utilizatorilor cu privire la retelele si serviciile de comunicatii electronice, republicata, contractele intre utilizatorii finali si furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului trebuie sa contina un set de clauze minime privitoare, printre altele, la serviciile furnizate, nivelurile de calitate oferite, precum si termenul in care se realizeaza conectarea initiala.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: