Sondaj: BNR va mentine miercuri dobanda cheie la 6,25%, dar va reduce nivelul RMO la valuta

Data publicarii: 03-08-2010 | Finante-Banci

Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) va mentine rata dobanzii de politica monetara la 6,25% pe an in sedinta din 4 august, dar probabil va reduce nivelul rezervelor minime obligatorii la valuta cu 5 puncte procentuale, de la 25% la 20%, estimeaza analistii.

Analistii ING Bank Romania estimeaza ca BNR va mentine dobanda de politica monetara avand in vedere incertitudinea cu privire la perspectivele inflatiei dupa majorarea TVA si efectele inundatiilor. Cu toate acestea, economistii ING sustin ca BNR ar putea lua decizia de a reduce rezervele minime obligatorii (RMO) pentru pasivele in valuta, de la 25% la 20%.

Economistul-sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel, se asteapta de asemenea ca BNR sa mentina dobanda cheie. "Singurele sanse de relaxare a politicii monetare ar fi prin reducerea rezervei minime obligatorii, probabil in valuta", a spus Anghel.

El sustine ca reducerea ar putea fi de pana la 5 puncte procentuale, dar ca decizia ar putea fi luata si in sedinta urmatoare. "Putem sa vedem acum o reducere de rezerva, putem sa vedem in urmatoarea sedinta de politica monetara", a precizat Anghel.

Economistul-sef al BCR este de parere ca reducerea RMO la valuta este o solutie, inclusiv pentru finantarea statului. Practic, reducerea RMO la valuta ar fi o conditie necesara pentru o emisiune de obligatiuni in euro.

De asemenea, analistii ING Bank Romania sustin ca BNR va opta pentru o reducere de 5 puncte procentuale a RMO la valuta, astfel ca Ministerul Finantelor sa poata face in aceasta luna sau in septembrie o alta emisiune de obligatiuni in euro.

Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania, considera ca BNR va opta pentru mentinerea dobanzii de politica monetara si vede probabila o reducere a rezervelor minime obligatorii in valuta cu 5 puncte procentuale.

Totodata, membrii Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR) sustin ca BNR ar putea decide in sedinta de politica monetara de miercuri mentinerea ratei dobanzii cheie la 6,25% pe an, potrivit unui comunicat transmis marti de asociatie.

In ceea ce priveste nivelul rezervelor minime obligatorii, analistii AAFBR considera ca acestea vor fi mentinute la 15% la pasivele in lei, insa doua treimi dintre ei estimeaza ca RMO in valuta vor scadea la 20%.

BNR ar putea sa rateze din nou tinta de inflatie

Economistul-sef al UniCredit Tiriac Bank, Rozalia Pal, estimeaza reducerea RMO pentru pasivele in valuta cu 3 - 5 puncte procentuale.

"Relaxarea politicii monetare va fi probabil amanata pentru o perioada si se va relua, in opinia noastra, numai in a doua parte a lui 2011. Estimam ca rata de politica monetara va fi mentinuta la nivelul curent de 6,25% pana la sfarsitul anului, in ciuda faptului ca, pe termen scurt, inflatia poate depasi acest nivel (generand o rata a dobanzii negativa). Mai mult, ratele dobanzilor interbancare pot fluctua din nou peste rata de referinta in acest an. Totusi, perspectiva pe termen mediu ar indica mentinerea dobanzii cheie la un nivel constant", sustine Rozalia Pal.

Ea declara ca acest an va fi marcat de saltul inflatiei ca efect al cresterii TVA incepand cu iulie 2010. "Rata inflatiei nu are sanse sa se incadreze in tinta pentru 2010 si va atinge valoarea maxima in august, peste 8% anual (prognozam un nivel de 7,7% pentru finalul lui 2010), dar se estimeaza ca va reveni la normal in a doua jumatate a lui 2011, reducandu-se pana la 4% anual", a adaugat Pal.

In ce priveste deciziile de politica monetara, BNR a redus deja de trei ori dobanda de politica monetara de la inceputul acestui an, cu cate 0,5 puncte procentuale, de la 8% la 6,50%, iar apoi cu inca un sfert de punct procentual la 6,25% pe an, cat este in prezent.

BNR a stabilit pentru finalul lui 2010 o tinta de inflatie de 3,5% plus sau minus un punct procentual (2,5-4,5%), prognoza de inflatie fiind de 3,7%. In 2009, BNR a ratat pentru a treia oara la rand tinta de inflatie.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: