Sondaj: BNR va mentine miercuri dobanda cheie la 6,25%, dar va reduce nivelul RMO la valuta
Data publicarii: 03-08-2010 | Finante-BanciConsiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) va mentine rata dobanzii de politica monetara la 6,25% pe an in sedinta din 4 august, dar probabil va reduce nivelul rezervelor minime obligatorii la valuta cu 5 puncte procentuale, de la 25% la 20%, estimeaza analistii.
Analistii ING Bank Romania estimeaza ca BNR va mentine dobanda de politica monetara avand in vedere incertitudinea cu privire la perspectivele inflatiei dupa majorarea TVA si efectele inundatiilor. Cu toate acestea, economistii ING sustin ca BNR ar putea lua decizia de a reduce rezervele minime obligatorii (RMO) pentru pasivele in valuta, de la 25% la 20%.
Economistul-sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel, se asteapta de asemenea ca BNR sa mentina dobanda cheie. "Singurele sanse de relaxare a politicii monetare ar fi prin reducerea rezervei minime obligatorii, probabil in valuta", a spus Anghel.
El sustine ca reducerea ar putea fi de pana la 5 puncte procentuale, dar ca decizia ar putea fi luata si in sedinta urmatoare. "Putem sa vedem acum o reducere de rezerva, putem sa vedem in urmatoarea sedinta de politica monetara", a precizat Anghel.
Economistul-sef al BCR este de parere ca reducerea RMO la valuta este o solutie, inclusiv pentru finantarea statului. Practic, reducerea RMO la valuta ar fi o conditie necesara pentru o emisiune de obligatiuni in euro.
De asemenea, analistii ING Bank Romania sustin ca BNR va opta pentru o reducere de 5 puncte procentuale a RMO la valuta, astfel ca Ministerul Finantelor sa poata face in aceasta luna sau in septembrie o alta emisiune de obligatiuni in euro.
Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania, considera ca BNR va opta pentru mentinerea dobanzii de politica monetara si vede probabila o reducere a rezervelor minime obligatorii in valuta cu 5 puncte procentuale.
Totodata, membrii Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR) sustin ca BNR ar putea decide in sedinta de politica monetara de miercuri mentinerea ratei dobanzii cheie la 6,25% pe an, potrivit unui comunicat transmis marti de asociatie.
In ceea ce priveste nivelul rezervelor minime obligatorii, analistii AAFBR considera ca acestea vor fi mentinute la 15% la pasivele in lei, insa doua treimi dintre ei estimeaza ca RMO in valuta vor scadea la 20%.
BNR ar putea sa rateze din nou tinta de inflatie
Economistul-sef al UniCredit Tiriac Bank, Rozalia Pal, estimeaza reducerea RMO pentru pasivele in valuta cu 3 - 5 puncte procentuale.
"Relaxarea politicii monetare va fi probabil amanata pentru o perioada si se va relua, in opinia noastra, numai in a doua parte a lui 2011. Estimam ca rata de politica monetara va fi mentinuta la nivelul curent de 6,25% pana la sfarsitul anului, in ciuda faptului ca, pe termen scurt, inflatia poate depasi acest nivel (generand o rata a dobanzii negativa). Mai mult, ratele dobanzilor interbancare pot fluctua din nou peste rata de referinta in acest an. Totusi, perspectiva pe termen mediu ar indica mentinerea dobanzii cheie la un nivel constant", sustine Rozalia Pal.
Ea declara ca acest an va fi marcat de saltul inflatiei ca efect al cresterii TVA incepand cu iulie 2010. "Rata inflatiei nu are sanse sa se incadreze in tinta pentru 2010 si va atinge valoarea maxima in august, peste 8% anual (prognozam un nivel de 7,7% pentru finalul lui 2010), dar se estimeaza ca va reveni la normal in a doua jumatate a lui 2011, reducandu-se pana la 4% anual", a adaugat Pal.
In ce priveste deciziile de politica monetara, BNR a redus deja de trei ori dobanda de politica monetara de la inceputul acestui an, cu cate 0,5 puncte procentuale, de la 8% la 6,50%, iar apoi cu inca un sfert de punct procentual la 6,25% pe an, cat este in prezent.
BNR a stabilit pentru finalul lui 2010 o tinta de inflatie de 3,5% plus sau minus un punct procentual (2,5-4,5%), prognoza de inflatie fiind de 3,7%. In 2009, BNR a ratat pentru a treia oara la rand tinta de inflatie.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Analiză EY - Cristian Cârstoiu: Vehiculele electrice continuă să se îndrepte spre dominația vânzărilor
- Studiu EY: Majoritatea directorilor generali se tem că recesiunea va fi mai gravă decât criza financiară - comunicat de presă
- Schneider Electric îl numește pe Marc Garner în funcția de Senior Vice President al diviziei Secure Power în Europa
- Sondaj Storia.ro: Proprietarii si cumparatorii din Romania fac un sumar al pietei imobiliare din 2022
- Opinie Deloitte: O noua incercare de fiscalizare a bacsisurilor – cum va functiona de data aceasta?
- Opinie Reff & Asociatii | Deloitte Legal: Noile reguli in materia controalelor fiscale – o schimbare de perspectiva
- Studiu EY: Lipsa de reacție la creșterea costului vieții este un risc major pentru industria telecom
- Studiu EY - Laura Vrînceanu, Senior Manager, Schimbări climatice și sustenabilitate - Companiile și investitorii sunt în dezacord în privința eforturilor de sustenabilitate
- Studiu EY - Georgiana Iancu, Partener: În 2022 românii au cheltuit mai puţin pe produse alimentare și au redus din economii și investiții - comunicat de presă
- EY România - Importurile de materii prime pentru producția sau repararea de aeronave pot fi scutite de taxe vamale în procedură vamală simplificată - punct de vedere
- Opinie Deloitte: Companiile din industria auto, intre provocarile externe si noile sisteme de raportare fiscala?
- eJobs: Care au fost cele mai căutate profiluri de candidați în 2022
- Undelucram.ro, cea mai mare comunitate pentru angajați din România, vizează 400.000 de euro pe SeedBlink pentru a continua extinderea regională și dezvoltarea tehnologiei AI
- Aspecte practice cu privire la redirecționarea impozitului pe profit sau al microintreprinderilor
- EY România - Iulia Bratu, Partener - Piața globală a IPO-urilor a trecut de la recorduri, la o scădere drastică - comunicat de presă