CE schimba prognoza de crestere economica pentru UE de la 1% la 1,8%, potrivit unui raport

Data publicarii: 14-09-2010 | International


Comisia Europeana (CE) a modificat prognoza de crestere economica in Uniunea Europeana la 1,8% pentru 2010, de la 1% in prognoza din primavara, si estimeaza o moderare a activitatii in a doua jumatate a anului, potrivit unui raport.

De asemenea, produsul intern brut (PIB) real ar urma sa creasca de la 0,9% la 1,7% in zona euro pe ansamblul anului 2010, o crestere mai solida decat se anticipase.

Aceasta imagine de ansamblu se bazeaza pe actualizarea proiectiilor pentru Franta, Germania, Italia, Tarile de Jos, Polonia, Spania si Regatul Unit, care genereaza impreuna aproximativ 80% din produsul intern brut al UE, potrivit raportului. La nivelul statelor membre, evolutiile raman inegale, in frunte detasandu-se economiile Germaniei si Poloniei, cele mai performante.

In ceea ce priveste previziunile din primavara ale Comisiei, acestea raman neschimbate in privinta inflatiei pe 2010, care ar urma sa se situeze la 1,8% in Uniunea Europeana si la 1,4% in zona euro.

"Economia europeana este clar angajata pe calea redresarii si mai puternic decat se prevedea in primavara, iar relansarea cererii interne este de bun augur pentru piata locurilor de munca", a declarat comisarul pentru afaceri economice si monetare, Olli Rehn. "Cu toate acestea, persista o serie de incertitudini, iar mentinerea stabilitatii financiare si continuarea consolidarii fiscale raman principalele prioritati. In acelasi timp, trebuie sa grabim reformele structurale, ca sa ne majoram potentialul de crestere. Cu cat actionam mai repede si mai energic in acest domeniu, cu atat putem conta mai mult pe durabilitatea cresterii si a crearii de locuri de munca," a mai spus acesta.

PIB-ul mondial (fara cel al UE) este asteptat sa creasca cu aproximativ 5% in 2010 potrivit raportului, cu un sfert de punct procentual mai mult decat se anticipa in primavara, ca urmare a unei activitati economice peste asteptari in primele sase luni din 2010. Totusi, redresarea se anunta inegala, cu cresteri puternice in economiile emergente, dar cu situatii inca fragile in unele economii avansate. 

 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: