Romania a avut in august a sasea crestere anuala a preturilor la producator din UE, de 6,1%

Data publicarii: 04-10-2010 | Economie
Romania a avut in august una dintre cele mai mari cresteri ale preturilor productiei industriale din Uniunea Europeana, de 6,1%, fata de aceeasi luna din 2009, fiind pe locul al saselea in UE dupa acest indicator, in timp ce, pe ansamblul blocului comunitar, preturile productiei au sporit cu 3,9%.

Cea mai mare crestere a preturilor productiei industriale din Uniunea Europeana, de 14,3%, a fost inregistrata in Malta, arata datele publicate luni de Eurostat. Cresteri semnificative fata de preturile din august 2009 au mai fost inregistrate si in Ungaria, de 10,4% si Bulgaria-10%.

Scadere a preturilor productiei industriale fata de august 2009 s-a inregistrat doar in Slovacia, de 0,4%.

In august, preturile productiei industriale s-au majorat in zona euro cu 3,6%  si cu 3,9% pe ansamblul blocului comunitar, fata de aceeasi luna din 2009.

Preturile din sectorul energetic au crescut in a opta luna a acestui an cu 7,6% in UE si cu 7,5% in zona euro fata de luna similara a anului trecut. In august s-au scumpit si bunurile intermediare, cu 4,7%, atat in UE, cat si in zona euro, iar bunurile de folosinta indelungata s-au scumpit cu 1,4% in UE si cu 1,1% in zona euro.

Pe de alta parte, preturile bunurilor de uz curent au crescut cu 0,7% in UE, respectiv cu 0,4% in zona euro, iar bunurile de capital au inregistrat in august 2010 o crestere a preturilor de 0,9% in blocul comunitar, respectiv de 0,5% in zona euro.

Fata de iulie, preturile productiei industriale au inregistrat o usoara crestere, de 0,2%, in zona euro si au stagnat la nivelul intregului bloc comunitar. Cele mai insemnate cresteri au fost inregistrate de Estonia (1,3%), Bulgaria (0,7%) si Belgia (0,6%). In Romania, cresterea a fost de 0,4%.

La polul opus s-au clasat Cehia (-0,4%), Olanda (-0,3%) si Finlanda (-0,2%).

Preturile bunurilor de folosinta indelungata au crescut cu 0,1% atat in zona euro, cat ti in UE, in timp ce preturile la bunurile intermediare au crescut cu 0,4% in ambele regiuni in luna august fata de luna precedenta. Preturile bunurilor de uz curent au crescut cu 0,2% in zona euro si tot cu 0,2% pe ansamblul blocului comunitar, iar bunurile de capital s-au ieftinit cu 0,1% in zona euro si au stagnat in UE. In comparatie cu iulie 2010, preturile din sectorul energetic au scazut in UE cu 0,7%, iar in zona euro cu 0,4%.

 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: