Isarescu: Contributiile de asigurari sociale sunt foarte mari pentru nivelul de salarii din Romania

Data publicarii: 13-10-2010 | Finante-Banci
Contributiile pentru asigurarile sociale sunt foarte mari pentru nivelul de salarii din Romania, iar prin aceasta se descurajeaza munca si nici nu se strang suficienti bani pentru protectie sociala, a declarat guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, la televiziunea publica.

"Economia are multe capcane. Eu cred ca aceasta este una dintre capcanele cele mai grave in care a intrat Romania: tara cu putini contribuabili, contributiile pentru asigurarile sociale sunt foarte mari pentru nivelul de salarii din aceasta tara si, in felul acesta, descurajam munca si nu multumim nici protectia sociala. Este greu de iesit dintr-o asemenea situatie", a declarat guvernatorul Mugur Isarescu.

El a explicat ca un nivel prea mare de impozitare devine descurajant pentru firme si salariati si, in acest fel, nu se pot plati pensii mai mari.

"In primul rand, nu trebuie sa descurajam munca prin impozite foarte mari. Ori, vedeti cat conflict apare din faptul ca vrem sa platim pensii foarte mari. Ma vor auzi pensionarii si vor spune ca am ceva cu dansii. Nu, nu am nimic. Mai am putini ani si sunt pensionar - si chiar ma sperii de faptul ca tinerii nu vor avea cu ce sa-mi plateasca pensia, mai in gluma, mai in serios. Dar, in momentul in care punem pe firme si pe salariatul roman, cel care munceste, contributii enorme fara sa tinem cont de un anumit echilibru pentru a plati un anumit nivel de pensii, si ne uitam cu atentie la cifre, vedem ca descurajam munca, exact cea care poate sa asigure pensii mai mari", a declarat Isarescu.

El a explicat ca, in momentul in care intr-o familie nu sunt bani, nu se tin discursuri despre justitie sau altceva, ci sunt cautati. 

 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: