ARB: bancile pierd peste 596 milioane euro prin aplicarea OUG 50 in forma initiatorilor

Data publicarii: 13-10-2010 | Finante-Banci
Peste 596 milioane euro ar fi veniturile nerealizate ale bancilor daca OUG 50/2010 ramane ambigua, a declarat, marti, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Gratian Ghetea, la dezbaterile pe marginea Ordonantei care au loc in Comisia pentru Buget, Finante si Banci din Camera Deputatilor.

Ghetea a explicat ca, in conditiile in care, prin reprezentantii ANPC, s-a lansat ideea ca se poate pastra costul total al creditului doar cu acordul clientului, iar in caz contrar acesta este indemnat sa dea banca in judecata, ARB a facut o serie de calcule estimative cu privire la un posibil impact asupra veniturilor bancilor pe care le-ar putea avea aplicarea OUG 50/2010 in forma initiala.

ARB a luat in calcul un portofoliu de circa 25 miliarde euro de credite acordate populatiei.

"Am spus ca probabil nu toate sunt indexate la ROBOR/EURIBOR/LIBOR si doar o parte sunt in situatia de a fi amendate. Am luat 15 miliarde euro cu pierderi intre 3-6 la suta la fiecare credit pentru ca avem de-a face cu inlocuirea unei dobanzi de baza de 7 cu EURIBOR care se situeaza sub 1", a explicat Gratian Ghetea. Calculele ARB au aratat ca un posibil impact ar fi intre 450 milioane euro si 900 milioane euro venituri nerealizate de banci la nivelul unui an.

"In conditiile in care si ANPC si Consiliul Concurentei au avut semne de intrebare la aceasta cifra estimata de noi, ARB s-a adresat singurei institutii care poate face un calcul pe cifrele din banci si raspunsul a fost ca impactul ar fi venituri de realizat mai putine pentru exercitiul 2010, practic mai putin de jumatate de an, de 596.391.470 euro venituri pe care bancile nu le vor realiza in conditiile in care OUG 50/2010 ramane ambigua ca acum. Acesta ar fi impactul, cu consecintele care pot urma", a precizat presedintele ARB.

Acesta a mai atras atentia deputatilor din Comisie ca suma ar trebui raportata la un sistem bancar care la nivelul anului trecut a facut 193 milioane euro profit la nivel consolidat, iar la 30 iunie 2010, dupa unele informatii, inregistra pierderi.

 

sursa: Agerpres