Deficitul bugetar s-a adancit in primele noua luni la 23,3 miliarde lei, sub limita convenita cu FMI
Data publicarii: 26-10-2010 | EconomieExecutia bugetului general consolidat pe primele noua luni ale acestui an s-a incheiat cu un deficit estimat de 23,3 miliarde lei, sub limita tintei de deficit de 28,2 mld. lei prevazuta in acordul stand - by incheiat cu Fondul Monetar International, a anuntat luni MFP.
Veniturile incasate la bugetul general consolidat au insumat 120,4 miliarde lei, in crestere cu 3,6% in termeni nominali fata de perioada similara din 2009.
"Incasarile din taxa pe valoare adaugata au continuat sa creasca, fiind cu 7,3% mai mari fata de aceeasi perioada din anul precedent, in timp ce la accize cresterea a fost de 7,9% la nivelul bugetului general consolidat. La impozitul pe venit, decalajul fata de anul precedent s-a redus de la 5,1% inregistrat la sfarsitul lunii august la 3,3%", se arata intr-un comunicat transmis de Ministerul Finantelor Publice (MFP).
Totodata, se mentin decalaje importante la impozitul pe profit (-2,9%), precum si la contributii de asigurari sociale (-5,1%). Potrivit MFP, au crescut de asemenea incasarile din venituri nefiscale (+19,9%), precum si sumele restituite de Comisia Europeana in contul platilor efectuate (+121,5%).
"Cheltuielile bugetului general consolidat in suma de 143,7 miliarde lei, au crescut in termeni nominali cu 1,5% fata de aceeasi perioada a anului precedent, in principal ca urmare a cresterii cheltuielilor cu ajutorul de somaj precum si a celor din sanatate pentru plata arieratelor catre spitale si furnizorii de medicamente si materiale sanitare, potrivit datelor MFP.
Pe de alta parte, cheltuielile de personal au inregistrat o reducere de 6,4% la nivelul bugetului general consolidat, singura crestere inregistrandu-se la bugetul de stat (+1,1%) ca urmare a influentei rezultate din reorganizarea unor institutii publice care au trecut, incepand cu 5 noiembrie 2009, de la finantarea din venituri proprii si subventii, la finantare integrala din bugetul de stat conform Legii nr. 329/2009.
Totodata, s-au inregistrat cresteri fata de aceeasi perioada a anului precedent la:cheltuielile cu dobanzi, unde platile pe primele noua luni ale anului sunt mai mari cu 21%, ca urmare a finantarii deficitelor bugetare acumulate din anii precedenti si a angajarii imprumuturilor pentru acoperirea acestora. De asemenea, cheltuielile aferente programelor cu finantare UE au continuat sa creasca, fiind cu 161% mai mari fata de aceeasi perioada a anului 2009, in timp ce cheltuielile cu bunuri si servicii au crescut cu 1,3% fata de aceeasi perioada a anului 2009.
Cheltuielile pentru investitii care includ cheltuielile de capital, precum si programe de investitii finantate din surse interne si externe, au fost pe primele noua luni in suma de 19,6 miliarde lei, respectiv 3,8% din PIB.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Pluriva investeşte 250.000 de euro într-un asistent virtual AI, dedicat companiilor din România
- Ciprian Pop preia conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online