Trei din cinci angajati considera ca prezenta fizica la birou nu mai este necesara - studiu Cisco

Data publicarii: 26-10-2010 | HR/Cariere
Trei din cinci angajati din toata lumea cred ca prezenta fizica la birou nu mai este necesara pentru a fi productivi, potrivit unui studiu international al fortei de munca prezentat de compania Cisco.

"Dorinta de a lucra oriunde, oricand, este mai puternica decat dorinta de a avea un salariu mai mare; doi din trei angajati se asteapta ca IT-ul sa permita acces la informatiile organizatiei de pe orice dispozitiv, personal sau furnizat de companie", potrivit unui comunicat emis marti de Cisco.

Studiul global facut de Cisco evidentiaza ca 60% dintre angajati considera ca prezenta fizica la birou nu mai este necesara pentru a fi productiv.

"De fapt, dorinta lor de a fi mobili si de a avea flexibilitate in accesarea informatiilor corporatiei este atat de puternica incat acelasi procentaj de angajati ar alege o slujba care este platita mai putin, dar care are flexibilitate in accesarea informatiilor din afara biroului, in defavoarea uneia mai bine platita dar careia ii lipseste flexibilitatea. Acestea precum si multe alte descoperiri ofera informatii reale despre asteptarile, cerintele si comportamentul fortei de munca globale, care influenteaza felul in care se acceseaza informatia si felul in care se schimba comunicatiile de afaceri", se mai arata in comunicat.

Studiul "The Cisco Connected World Report", care a implicat chestionarea a 2.600 de angajati si profesionisti IT din 13 tari, a descoperit ca trei din cinci angajati (60%) cred ca nu este necesar sa fie prezenti fizic in birou pentru a fi productivi. Acest lucru este valabil in special in Asia si in America Latina. Mai mult de 9 din 10 angajati din India (93%) considera ca nu trebuie sa fie in birou pentru a fi productivi. Acelasi rezultat este predominant in China (81%), precum si in Brazilia (76%). Doi din trei angajati chestionati (66%) se asteapta ca departamentul IT sa le faciliteze folosirea oricarui dispozitiv, personal sau furnizat de companie, pentru a accesa retelele corporatiei, aplicatii si informatie, de oriunde, oricand, si se asteapta ca tipurile de dispozitive sa se diversifice. In viitor, angajatii se asteapta ca terminalele pe care le aleg pentru a se conecta sa includa si dispozitive care pana acum nu au fost folosite pentru munca, precum televizoare sau ecranele sistemelor de navigatie din masini, potrivit Cisco.

"Pentru angajatii care pot accesa retelele, aplicatiile si informatiile corporatiei din afara biroului, aproximativ jumatate dintre respondenti (45%) au recunoscut ca lucreaza intre doua si trei ore pe zi in plus, si un sfert au spus ca lucreaza patru sau chiar mai multe ore. Totusi, orele suplimentare nu inseamna angajati mereu activi, mereu disponibili. Ei pur si simplu doresc flexibilitatea de a-si echilibra timpul alocat muncii cu timpul alocat vietii personale. Pentru angajati este foarte importanta flexibilitatea de a lucra de oriunde, care le dicteaza loialitatea fata de companie (13%), alegerea slujbei (12%) si moralul (9%). De exemplu, 2 din 3 angajati (66%) au spus ca ar accepta o slujba platita mai putin, dar care este mai flexibila in utilizarea dispozitivelor, accesul la retele sociale si mobilitate, decat una care este mai bine platita dar care nu ofera o astfel de flexibilitate. Acest procentaj a fost mai mare in unele tari, precum Spania (78%), in ciuda problemelor economice din ultimii doi ani", se mai arata in studiu.

Aproape jumatate dintre respondentii din IT (45%) au spus ca nu sunt pregatiti din punct de vedere al politicilor si al tehnologiei sa suporte o forta de munca mai mobila si fara granite. Deloc surprinzator, securitatea este principala grija. Desi multi dintre respondentii IT au considerat ca securitatea (57%), bugetul (34%) si experienta personalului (17%) erau principalele bariere pentru a permite o forta de munca mai distribuita, angajatii au considerat ca obstacolele erau politicile IT si cele corporatiste.

Aproximativ unul din cinci (19%) angajati la nivel mondial au spus ca au observat straini folosindu-si calculatorul in locuri publice, in timp ce alti 19% recunosc ca niciodata nu se gandesc sa fie atenti daca cineva se uita la datele pe care le introduc in calculator. Aproape unul din cinci angajati (18%) recunosc ca isi lasa dispozitivele nesupravegheate in public. Aproape trei din cinci angajati la nivel mondial (58%) recunosc ca au permis persoanelor din afara companiei sa foloseasca dispozitivele corporatiei fara supraveghere.

Studiul a fost comandat de Cisco si derulat de InsightExpress, o firma de cercetare a  pietei cu sediul in Statele Unite. Cisco a comandat studiul pentru a intelege cat mai bine provocarile cu care se confrunta companiile pe masura ce incearca sa raspunda nevoilor angajatilor si afacerii in conditiile cresterii capabilitatilor mobile, riscurilor de securitate si tehnologiilor care pot livra aplicatii si informatii de oriunde, de la centre de date virtualizate, la cloud computing si retele traditionale fixe si mobile. Studiul global se concentreaza pe doua chestionare, unul care se axeaza pe angajati, celalalt pe profesionisti IT. Fiecare chestionar a inclus 100 de respondenti din fiecare din cele 13 tari, rezultand un esantion de 2.600 de oameni. Cele 13 tari includ Statele Unite, Mexic, Brazilia, Marea Britanie, Franta, Spania, Germania, Italia, Rusia, India, China, Japonia si Australia.

Cisco, (NASDAQ: CSCO), liderul mondial in echipamente si solutii pentru retele de comunicatii, ce transforma modalitatile in care oamenii interactioneaza, comunica si colaboreaza, sarbatoreste anul acesta 25 de ani de inovatie tehnologica, excelenta operationala si responsabilitate sociala corporatista. Cisco, sigla Cisco, Cisco Systems si Cisco WebEx sunt marci comerciale inregistrate sau marci comerciale Cisco Systems, Inc. si/sau ale societatilor afiliate din SUA si din alte cateva tari. 

 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: