Boc anunta ca, pana in iulie, se vor stabili companiile nationale care vor fi lichidate

Data publicarii: 08-02-2011 | Economie

Seful Guvernului a spus luni ca este neceara o evaluare a companiilor de stat ce va avea ca rezultat fie restructurarea lor, fie privatizarea sau lichidarea, de la ultimele doua proceduri fiind excluse companiile considerate strategice.

Primul-ministru considera ca evaluarea si restrucuturarea companiilor de stat nu mai poate fi amanata, in conditiile in care managementul defectuoas al acestora a ajuns sa impieteze asupra mediului privat. "Prin reformarea lor, vom da un sprijin substantial mediului privat care uneori este blocat de functionarea necorespunzatoare a companiilor de stat. Din aceasta perspectiva, vom face pana la finele lunii iulie o analiza a fiecarei companii de stat urmand sa fie clasificata intr-una din urmatoarele categorii: companie ce va fi restructurata, companie ce va fi privatizata si companie ce va fi lichidata, acolo unde nu exista nicio sansa de revenire", a anuntat Boc.

Pe de alta parte, cateva asemenea companii sunt excluse de la privatizare datorita importantei lor strategice pentru statul roman. "Nu avem in vedere privatizarea CEC sau vanzarea pachetului majoritar la Hidroelectrica, Romgaz sau Transgaz. Sunt companii strategice ale statului si vor ramane ca atare. Avem in vedere companiile ce aduc pierderi la bugetul de stat", a precizat Boc.

Companiile nationale care vor ramane in portofoliul statului vor trebui sa-si imbunatateasca apreciabil managementul "prin introducerea controalelor de audit externe, periodice la aceste companii si se va transfera controlul financiar al acestor companii de la ministerele de resort la Ministerul Finantelor Publice pentru un control riguros si un management eficient." 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: