Popa (BNR): Bancile vor sa continue acordul de la Viena

Data publicarii: 08-02-2011 | Finante-Banci

Viceguvernatorul Bancii Nationale a Romanei (BNR), Cristian Popa, a declarat luni ca bancile vor sa continue acordul de la Viena din cel putin trei motive, iar in prezent toate institutiile de credit din Romania au un nivel de solvabilitate de peste 11%.

"Si bancile vor sa continue acordul de la Viena. Astazi (luni - n.r.) este o intalnire a FMI cu bancile din Romania. Cei de la Fond vor sa explice acordul, sa aiba o discutie mai atenta cu bancile si vom vedea daca se va discuta si acest subiect. Ma astept ca el sa nu lipseasca de pe ordinea de zi", a mentionat Popa.

Viceguvernatorul BNR a mentionat ca, din punctul de vedere al BNR, o continuare a acordului este importanta din cel putin trei motive. In primul rand ofera un cadru bun pentru a asculta doleantele bancilor si pentru a avea consultari cu acestea, in al doilea rand este un cadru in care institutiile se pot monitoriza reciproc, iar in al treilea rand acordul are o prevedere  importanta despre mentinerea nivelului adecvat al capitalizarii privind in perspectiva.

"Mentinerea adecvarii capitalului la minimum 10% este pe perioada mentinerii acordurilor cu UE si FMI. Pentru aceste motive mi se pare important, mai ales intr-un an de trecere la standarde de raportare internationale contabile, sa avem acest acord. Bancile consimt de bunavoie sa respecte prevederile agreate in comun la nivelul acestui acord", a spus Popa.

Acesta a mai precizat ca, in prezent, toate institutiile de credit din Romania au un nivel de solvabilitate de peste 11%.

Tot luni, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat ca poate fi continuat acordul de la Viena, insa cu o revizuire a parametrilor, "tinand cont de o reducere progresiva a expunerii bancilor".

"Avem in vedere sa continuam acordul de la Viena, probabil cu o revizuire a parametrilor, asta tinand cont de o reducere progresiva a expunerii bancilor, este normal sa fie asa. Momentul acut al crizei a fost depasit, bancile si-au facut datoria", a mentionat Isarescu, care a adaugat ca bancile au nevoie de o flexibilitate mai mare pentru a-si gestiona eficient fondurile.

Acordul de la Viena, semnat in 2009 de principalele noua banci cu expunere semnificativa pe piata locala (Erste Bank, Raiffeisen International, Eurobank EFG, National Bank of Greece, UniCredit, Societe Generale, Alpha Bank, Volksbank si Piraeus Bank), are la baza promisiunile bancherilor potrivit carora vor mentine expunerea totala pe Romania si vor injecta capital in subsidiarele locale, daca va fi necesar.

In urma acordului initial, sprijinul constant dat de bancile-mama s-a alaturat finantarii FMI si CE, pentru sustinerea economiilor in criza cu ajutorul unor lichiditati care sa asigure bancilor un indice de solvabilitate suficient de ridicat (de peste 10%), precum si surse suficiente pentru a relansa creditarea, in special in sectorul real al economiei. 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: