Contributia la un fond de pensii ocupationale poate fi de pana la 15% din salariul brut - proiect
Data publicarii: 08-02-2011 | Finante-BanciMinisterul Muncii a pus in dezbatere publica proiectul Legii pensiilor ocupationale, potrivit caruia contributia la un fond de pensii ocupationale poate fi de pana la 15% din venitul salarial brut lunar sau din venitul asimilat acestuia al persoanei care adera la un fond de pensii ocupationale.
Potrivit proiectului de Lege privind pensiile ocupationale, dreptul de a propune o schema de pensii ocupationale apartine angajatorului singur sau prin asociere cu alti angajatori, cu consultarea reprezentantilor salariatilor. De asemenea, schemele de pensii ocupationale ar urma sa fie furnizate de administratori, pe baza unui prospect. Totodata, administratorii colecteaza contributii, investesc resursele financiare ale fondului de pensii ocupationale si platesc pensii ocupationale.
In proiectul de lege se arata si ca pot administra fonduri de pensii ocupationale societatile de pensii, societatile de administrare a investitiilor si societatile de asigurare, autorizate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private in acest scop, iar societatile de pensii au nevoie de autorizare de la Comisie pentru constituire si administrare.
Totodata, capitalul social al administratorului nu poate proveni din imprumuturi sau credite si nu poate fi grevat de sarcini. Mai mult, capitalul social minim necesar pentru administrarea de fonduri de pensii ocupationale este echivalentul in lei, calculat la cursul de schimb al Bancii Nationale a Romaniei la data constituirii, al sumei de 1,5 milioane de euro.
In proiectul de lege se arata si ca participantul la un fond de pensii ocupationale este angajatul, functionarul public, persoana care isi desfasoara activitatea in functii elective sau care este numita in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului, membrul unei societati cooperative potrivit Legii nr. 1/2005 privind organizarea si functionarea cooperatiei, precum si alta persoana care realizeaza venituri din activitati profesionale sau agricole, care adera la un fond de pensii ocupationale si in numele careia s-au platit de catre angajator contributii la un fond de pensii ocupationale si are un drept viitor la o pensie ocupationala. Totodata, aderarea la un fond de pensii ocupationale este o optiune individuala.
Dreptul de proprietate asupra contributiilor cu care participa angajatorul in numele salariatului la un fond de pensii ocupationale, precum si a rezultatelor investirii acestor contributii, revine salariatului dupa un termen de cel putin doi ani de la aderare la fondul de pensii, conform prevederilor contractului colectiv de munca/protocolului si a contractului de administrare.
Contributiile la un fond de pensii ocupationale se stabilesc conform regulilor acelei scheme de pensii ocupationale, se vireaza de catre angajator, odata cu contributiile de asigurari sociale obligatorii in contul fondului de pensii specificat in actul de aderare.
Mai mult, contributia la un fond de pensii ocupationale poate fi de pana la 15% din venitul salarial brut lunar sau din venitul asimilat acestuia al persoanei care adera la un fond de pensii ocupationale.
In expunerea de motive care insoteste proiectul de lege se arata ca, prin crearea cadrului legislativ pentru acordarea pensiilor ocupationale se realizeaza furnizarea unei pensii aditionale obtinute pe principiul contributivitatii, distinct si in completarea pensie din sistemul public, sistem bazat pe contributii definite si structurat pe conturi individuale. Totodata, se asigura stimularea si cultivarea spiritului de economisire pentru batranete pe baza constituirii si investirii unei contributii noi pentru pensia ocupationala.
"Un asemenea sistem isi aduce contributia la realizarea pe termen lung a sustenabilitatii financiare a sistemului public de pensii prin scaderea presiunii exercitata asupra acestuia. De asemenea, se asigura un aport de capital pe piata interna, cu efecte pozitive asupra cresterii economice", se arata in expunerea de motive.
De altfel, proiectul de lege reglementeaza principiile infiintarii schemelor de pensii ocupationale si ale fondurilor de pensii ocupationale, dreptul de a propune o schema de pensii ocupationale, autorizarea schemelor de pensii ocupationale. Se urmareste a fi reglementata constituirea fondului de pensii ocupationale prin contract de societate civila, participantii la fondul de pensii ocupationale, colectectarea contributiilor si investirea resursele financiare ale fondului de pensii ocupationale, garantiile acordate, plata pensiilor ocupationale, obligatiile de raportare si transparenta, reglementarea si supravegherea prudentiala a administrarii fondurilor de pensii ocupationale.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Pluriva investeşte 250.000 de euro într-un asistent virtual AI, dedicat companiilor din România
- Ciprian Pop preia conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online