Floarea (certSIGN): Pretul certificatelor digitale va continua sa scada,nu va fi o reducere radicala

Data publicarii: 17-02-2011 | IT&C

Pretul certificatelor digitale va continua sa scada, dar nu va fi o scadere radicala, intrucat emiterea certificatelor digitale presupune un efort mare pentru furnizor, a declarat miercuri seful departamentului Dezvoltare Afaceri in cadrul certSIGN, parte a grupului UTI, Adrian Floarea.

"Emiterea certificatelor digitale presupune un efort mare pentru furnizor: administrarea unui sistem informatic sigur din punct de vedere al protectiei datelor pe care le proceseaza, in conformitate cu politica de certificate, dezvoltarea unei retele de distributie la nivel national, verificarea riguroasa a identitatii fiecarui client, asigurarea suportului tehnic", a mentionat Floarea.

Acesta a adaugat ca, in 2010, certSIGN a scazut pretul certificatelor digitale de la 66 de euro, fara TVA, la 47 de euro fara TVA, reducerea fiind astfel de 19 euro, la care se adauga TVA.

In 2004, pretul mediu pe piata din Romania al unui certificat digital calificat era de 200 euro.

"Lucram la extinderea punctelor de prezenta, pentru a le permite clientilor sa aiba acces cat mai simplu la serviciile de inregistrare pentru emiterea certificatelor. (...) Am creat doua pachete speciale, unul pentru contabili si administratorii firmelor care trebuie sa depuna declaratiile fiscale la ANAF si unul pentru furnizorii de servicii medicale (medici, farmacisti, etc.) care raporteaza la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS)", a spus Floarea.

Reprezentantul certSIGN a amintit ca pentru crearea semnaturii electronice se utilizeaza un certificat digital, iar achizitia unui astfel de certificat permite realizarea unui numar nelimitat de semnaturi electronice cu valoare legala, asa cum este definit de Legea 455/2001 privind semnatura electronica.

"Certificatul digital este livrat si utilizat intotdeauna pe un dispozitiv criptografic securizat, protejat cu un PIN de acces. Legea semnaturii electronice este foarte stricta din acest punct de vedere: certificatul calificat trebuie pastrat in siguranta, sub controlul exclusiv al titularului certificatului. Acest lucru este posibil numai utilizand un dispozitiv criptografic de tip smart card sau token USB", a precizat acesta.

Normele de aplicare a Legii privind semnatura electronica definesc perioada de valabilitate a unui certificat digital. Conform acestor norme, valabilitatea certificatului calificat este de un an.

Pachetul de baza oferit de certSIGN pentru crearea semnaturilor electronice include un certificat calificat, un dispozitiv criptografic pentru stocarea certificatului si, gratuit, 60 de marci temporale pe luna, timp de un an.

Marca temporala asigura existenta unui document in format electronic intr-o anumita forma, la un anumit moment de timp. Conform Ordinului 1000/2010 al Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI) toate semnaturile electronice trebuie sa aiba atasata o marca temporala.

certSIGN, impreuna cu DigiSign si Trans Sped, ceilalti furnizori de servicii de certificare din Romania care emit certificate calificate in conformitate cu Legea nr. 455/2001 privind semnatura electronica, au format Asociatia Furnizorilor de Servicii de Certificare.

Asociatia are ca obiectiv promovarea utilizarii semnaturilor electronice, precum si stabilirea unui standard de calitate, securitate si definirea bunelor practici in domeniul gestiunii certificatelor digitale calificate. 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: