Cum ajunge o banca actionar la companiile cu probleme

Data publicarii: 17-02-2011 | Finante-Banci

BNR are in lucru un proiect care va permite bancilor sa converteasca mai usor in actiuni datoriile pe care le au de incasat de la firmele cu restante la imprumuturi.

Executarea silita a datornicilor si valorificarea bunurilor acestora nu este singura metoda la care pot recurge bancile pentru a-si recupera datoriile. Banca Nationala este in procesul de reglementare a unei metode care se aplica deja insa la un nivel mai restrans. Este vorba despre convertirea datoriilor companiilor catre banci in actiuni si construirea unui parteneriat pe termen scurt intre creditor si firma debitoarea. "Din cate stiu, Directia de reglementare si autorizare inclina sa accepte o serie de propuneri din partea Asociatiei Romane a Bancilor. Va spun cu aceasta ocazie ca dialogul exista. De fapt, este o permanenta sa vedem cum putem regla din competentele, atributiile si responsabilitatile noastre din domeniul reglementarii secundare in domeniul financiar-bancar", a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, referitor la proiectul mentionat mai sus. Potrivit oficialului BNR, una dintre noile reglementari ar putea da posibilitate bancilor sa converteasca datoriile in actiuni chiar daca nu detin minimum 60% din debitele societatii res-pective, asa cum prevede in prezent legea.

Moment prielnic

Simplificarea si generalizarea procedurii de conversie a datoriilor in actiuni ar veni intr-un moment cum nu se poate mai bun, in conditiile in care restantele companiilor (in principal ale IMM) catre banci au ajuns la un nivel-record si, cel mai probabil, vor creste si pe parcursul acestui an. Ponderea creditelor restante in totalul imprumuturilor acordate IMM a crescut de la 1% la peste 10% in ultimii doi ani, potrivit datelor BNR. Guvernatorul Isarescu spune ca majoritatea acestor datorii sunt mai lungi de 90 de zile si o alta parte semnificativa o constituie restantele mai mari de 60 de zile, fapt care arata ca IMM-urile respective au probleme serioase in privinta lichiditatilor. "Nerestructurarea acestor credite neperfomante poate duce la nerecuperarea activelor, iar la nivel macroeconomic sa aiba mari consecinte negative microeconomice. Perspectiva reorganizarii pe cale naturala a fost o speranta uneori fructificata, dar ingreunata de gradul mare de neincredere si de climatul pe care il avem in discursul public, pe un fond psiho-social specific", spune guvernatorul BNR.

Continuarea in Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: