Sindicatele reiau luni protestele legate de Codul muncii

Data publicarii: 07-03-2011 | HR/Cariere


Principalele cinci confederatii sindicale reiau, luni, protestele de strada fata de modificarile propuse de guvern pentru Codul muncii si fata de faptul ca Executivul isi va asuma raspunderea pe noua forma a acestui act normativ.

Actiunile se vor desfasura in judetele Bihor, Botosani, Harghita, Constanta, Caras-Severin, Olt, Vrancea si Giurgiu, potrivit calendarului stabilit de sindicalisti.

Pana la 18 martie, principalele cinci confederatii (Cartel Alfa, BNS, CSDR, Meridian si CNSLR Fratia) au programate actiuni de strada in toate judetele, respectiv in cate opt pe zi.

In ziua asumarii raspunderii, va avea loc un miting la Parlament, iar un altul ar urma sa se desfasoare la Palatul Cotroceni, in ziua in care Guvernul va trimite legea pentru a fi promulgata.

"In ziua dezbaterii si votarii unei eventuale motiuni de cenzura la adresa cabinetului Boc, vom protesta tot in fata Palatului Parlamentului si, in aceeasi zi, va fi declansata si o greva de avertisment", au mai spus sindicalistii.

Reprezentantii principalelor cinci confederatii sindicale spun ca iau in calcul inclusiv declansarea grevei generale, in martie. "Pana la 14 martie, se aduna semnaturi in favoarea grevei generale si estimam ca la acest posibil protest ar putea lua parte circa un milion de oameni", a spus liderul CNSLR Fratia, Marius Petcu.

Protestele au fost hotarate de membrii birourilor executive ale federatiilor din Cartel Alfa, BNS, CSDR, Meridian si CNSLR Fratia.

Presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Simion Hancescu, a declarat, pentru NewsIn, ca prin intentia privind asumarea raspunderii pe Codul muncii, guvernul demonstreaza din nou ca este iresponsabil.

"Avand in vedere importanta Codului muncii - care este o adevarata constitutie a muncii -, asumarea raspunderii ar fi o noua greseala mare a cabinetului Boc. In aceste conditii, parlamentul ar trebui dizolvat, pentru ca are rol pur decorativ", a mai spus Hancescu.

Sindicatele reclama faptul ca, potrivit modificarilor propuse de guvern pentru Codul muncii, angajatorul "poate concedia personalul salariat prin proceduri extrem de simple si poate folosi agentiile de munca temporara (samsari de forta de munca ieftina), in loc sa isi mai bata capul cu contracte de munca". Tot noul Cod al muncii, spun sindicalistii, permite angajatorilor "sa isi poata plati toti salariatii cu salariul minim pe economie sau mai putin, ca urmare a eliminarii prevederilor legate de contractul colectiv de munca unic la nivel national". Sindicatele sunt nemultumite si de faptul ca "angajatorii nu vor mai plati sporuri si ajutoare si vor stabili unilateral durata timpului de lucru si performantele de munca".

 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: