Castigul salarial mediu net a scazut cu 4,8% in ianuarie, la 1.424 lei

Data publicarii: 07-03-2011 | Economie


Castigul salarial mediu net a scazut in ianuarie cu 72 lei (-4,8%) fata de luna precedenta, la 1.424 lei, ca urmare, printre altele, a dificultatilor salariale si a concediilor fara plata, potrivit datelor publicate luni de Institutul National de Statistica (INS).

Cele mai mari salarii nete au fost platite in luna ianuarie in activitatile de servicii in tehnologia informatiei, inclusiv activitatile de servicii informatice (3.430 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (847 lei).

Comparativ cu luna ianuarie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a scazut cu 0,1%. Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 93,4%.

Potrivit INS, indicele castigului salarial real pentru luna ianuarie fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 94,5%. Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 117,0%, cu 6,9 puncte procentuale mai mic fata de cel inregistrat in luna decembrie 2010.

Castigul salarial mediu nominal brut a fost de 1.963 lei in ianuarie, cu 5% mai mic fata de cel din luna precedenta.

Datele INS arata ca in ianuarie, in majoritatea activitatilor din sectorul economic , nivelul castigului salarial mediu net a fost mai scazut decat in decembrie 2010, cand s-au acordat premii ocazionale (inclusiv prime de vacanta si prime platite cu ocazia sarbatorilor de iarna), ajutoare banesti, sume din alte fonduri (inclusiv tichete cadou) ori s-au realizat productii si incasari mai mari (functie de contracte). De asemenea, castigul salarial mediu net din ianuarie a scazut ca urmare a dificultatilor salariale si a concediilor fara plata.

Astfel,  s-au inregistrat scaderi ale castigului salarial mediu net cu 36,0% in extractia minereurilor metalifere, respectiv cu 25,9% in fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, intre 20% si 22% in extractia carbunelui superior si inferior, fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura) si intre 18% si 20% in fabricarea echipamentelor  electrice, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), captarea, tratarea si distributia apei, fabricarea altor mijloace de transport.

De asemenea, au fost cresteri ale castigului salarial mediu net in ianuarie intre 13% si 16% in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, activitati de servicii anexe extractiei, transporturi pe apa, fabricarea produselor textile, fabricarea hartiei si a produselor din hartie, fabricarea substantelor si a produselor chimice, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, colectarea si epurarea apelor uzate, depozitare si activitati auxiliare pentru transport.

Usoare cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in ianuarie fata de luna precedenta in alte activitati de servicii (0,7%), activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (0,5%), respectiv in alte activitati extractive (0,3%).

INS precizeaza ca in sectorul bugetar s-au inregistrat cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta, ca urmare a aplicarii prevederilor Legii nr. 285/2010. Astfel, in invatamant, castigul salarial mediu net a crescut cu 11,1%, in sanatate si asistenta sociala cu 6,8%, iar in administratia publica cu  6,3%.

Fata de luna iulie 2010 (luna in care s-a aplicat diminuarea cu 25% a cuantumului brut al salariilor de baza, conform Legii nr. 118/2010 ) castigul salarial mediu net din ianuarie a crescut in sectorul bugetar cu 17,5% in administratia publica, 16,2% in invatamant, respectiv cu 11,7% in sanatate si asistenta sociala.

 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: