Popa(BNR): Pe baza datelor la doua luni nu se pot face prognoze privind inflatia pe un an

Data publicarii: 11-03-2011 | Economie


Viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Cristian Popa a declarat joi ca, pe baza datelor privin evolutia inflatiei pe o perioada de doua luni, nu pot fi facute prognoze pentru intreg anul sau pentru opt trimestre.

"Trebuie sa citim mai mult de o luna pentru a vedea daca directia in care preturile se misca s-a modificat semnificativ sau nu. Este foarte posibil, avand in vedere ca avem riscuri din partea evolutiei preturilor la alimente si riscuri din partea evolutiei preturilor la combustibili, sa vedem daca aceste presiuni se manifesta ca persistente sau, din contra, se vor tempera in perioada urmatoare. Nu este momentul, pe baza unei singure citiri sau citirii a doua luni sa faci pronuntari despre inflatia pe parcursul unui an sau cum avem noi ciclu de prognoza pe parcursul a opt trimestre. Cred ca este prematur", a spus Popa.

Viceguvernatorul BNR a subliniat ca este posibil sa existe o diminuare a pretului international al petrolului in perioada urmatoare, legata de o eventuala solutionare a conflictelor din regiunile exportatoare de petrol.

"Exista efecte de baza care trebuie citite la justa lor amploare. Daca cel din ianuarie, pentru ca cifra de acum un an era mare si a dus inflatia in jos, acestea (din februarie, n.r.) au amplificat niste presiuni pe care, trebuie sa le recunoastem, exista si ele sunt mai marcate decat le vedeam cu cateva luni in urma", a spus Cristian Popa.

De asemenea, viceguvernatorul BNR a tinut sa precizeze ca atat banca centrala, cat si analistii financiari estimeaza ca inflatia ar putea cobori semnificativ dupa luna iulie, prin disparitia efectului cresterii TVA.

"Cred ca din august, cel tarziu septembrie, vom inregistra niveluri care vor avea deja o corectie masiva fata de cifrele pe care le-am avut din iulie 2010 si pana in prezent.Vom ajunge probabil undeva catre 4%, 4% si ceva. Este posibil sa avem oscilatii in jurul nivelului de acum sau sub acest nivel, dar undeva probabil in jurul lui 7, 7 si ceva la suta", a mai spus Popa.

Rata anuala a inflatiei a urcat in februarie la 7,60%, pe fondul scumpirii produselor alimentare cu 8,83%, a celor nealimentare cu 7,27% si a cresterii tarifelor la servicii cu 5,96%, arata datele publicate joi de Institutul National de Statistica (INS).

Fata de luna precedenta, preturile de consum au crescut in februarie cu 0,77%, in conditiile in care marfurile alimentare s-au scumpit cu 1,76%, cele nealimentare cu 0,27%, in timp ce tarifele la servicii au crescut cu 0,03%, potrivit Statisticii. 

 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: