Isarescu: Tinta de adoptare a euro trebuie pastrata, ca sa nu se reduca apetitul pentru reforme
Data publicarii: 11-03-2011 | EconomieGuvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, a declarat joi ca tinta de adoptare a monedei europene trebuie pastrata chiar daca pe parcurs ar putea fi modificata, astfel incat "apetitul pentru reformele necesare sa nu fie diminuat".
"Fara indoiala, ca sa conferim sustenabilitate demersului nostru, este imperios necesar sa asiguram coerenta politicilor si un ritm sustinut al reformelor, astfel incat adoptarea euro sa devina posibila la o data cat mai apropiata de 2015", a mentionat Isarescu.
Guvernatorul BNR a mentionat ca pentru Romania, ca tara aspiranta la adoptarea euro, "este vitala pregatirea tehnica in vederea indeplinirii tuturor criteriilor, fara exceptie".
"In perspectiva adoptarii euro de catre Romania, informarea publicului nu poate fi decat un proces continuu, pe care il pregatim de multa vreme si se deruleaza deja (...). Euro exprima semnificativ diversitatea europeana, prin intermediul motivelor arhitecturale infatisate pe bancnote si prin simbolurile culturale plasate pe fatetele nationale ale monedelor", a mai spus Isarescu.
La randul sau, Jose Manuel Gonzalez-Paramo, membru al Comitetului executiv al Bancii Centrale Europene (BCE), a mentionat ca bancnotele si monedele euro constituie in prezent mijloace legale de plata in 17 dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, fiind utilizate de 331 de milioane de cetateni.
Acesta a mentionat ca, in ce priveste Romania, crearea unui mediu favorabil convergentei sustenabile cu zona euro necesita, printre altele, o politica monetara orientata catre stabilitate si implementarea stricta a programelor de consolidare fiscala.
Oficialul BCE a reamintit ca un stat trebuie, pentru a adera la zona euro, sa nu faca obiectul unei decizii a Consiliului UE pentru deficit bugetar excesiv si sa aiba o evolutie sustenabila a preturilor si o rata a inflatiei cu cel mult 1,5% peste rata medie a inflatiei celor trei state membre ale UE cu cele mai bune rezultate in domeniul stabilitatii preturilor.
Jose Manuel Gonzalez-Paramo a mai spus ca moneda unui stat care vrea sa adopte euro trebuie sa fi participat la Mecanismul Cursului de Schimb (ERM-II) pentru o perioada de cel putin doi ani si, astfel, sa fi respectat marjele stabilite de fluctuatie ale monedei nationale fata de euro, iar tara respectiva trebuie sa se asigure ca indeplineste criteriile de convergenta juridica.
BNR gazduieste in perioada 10 martie - 27 mai 2011 "Expozitia euro", organizata de Banca Centrala Europeana (BCE), care ofera informatii despre bancnotele si monedele euro.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Opinie Deloitte: UE interzice comertul cu produse obtinute din defrisari. Ce obligatii au importatorii si exportatorii?
- Revolut a ajuns la 4 milioane de clienți persoane fizice în România
- Deloitte Romania si Reff & Asociatii au asistat Nokian Tyres in obtinerea ajutorului de stat in valoare de 99,5 milioane de euro pentru noua fabrica de la Oradea
- Studiu Deloitte: cheltuielile cu inceperea anului scolar stagneaza in 2024
- Deloitte România a asistat dezvoltatorul imobiliar AFI Europe în achiziția clădirii Bucharest Financial Plaza
- Cushman & Wakefield Echinox: Cererea noua de spatii industriale si logistice in primul semestru, de două ori mai mare fata de suprafata livrata in aceeasi perioada
- Banca Transilvania: BT si Simona Halep continua parteneriatul
- Hidroelectrica aniversează 1 an de la listarea istorică din 2023 la Bursa de Valori București
- România: Decontul de TVA față în față cu Decontul precompletat de TVA: încă 6 luni la dispoziție pentru calibrarea RO e-TVA
- Mihai Kis este noul Director de Vânzări Distribuitori pentru Schneider Electric România, Moldova şi Armenia
- Revolut in 2023: venituri de peste 2,2 miliarde USD și un profit record de 545 milioane USD
- Modalități de îmbunătățire a rentabilității proprietăților comerciale prin amenajări mai rapide: nou studiu
- Hidroelectrica anunță atribuirea contractului pentru retehnologizarea Vidraru
- Hațegan Attorneys: Capacele de PET atașate obligatoriu sticlelor din 3 iulie, conform noii reguli UE
- Opinie Deloitte: Economia circulara in retail. De unde incepe schimbarea?