Popa(BNR): Conditiile monetare, in sens larg, sunt adecvate pentru viitorul imediat
Data publicarii: 11-03-2011 | Finante-BanciViceguvernatorul BNR, Cristian Popa, a declarat joi ca in acest moment conditiile monetare in sens larg, reprezentand nu numai dobanda de politica monetara, ci si dobanzile din piata interbancara, nivelul RMO si evolutia cursului de schimb, "par a fi adecvate pentru viitorul imediat".
"In acest conditii, conditiile monetare in sens larg, intelegand nu numai dobanda de politica monetara, ci si dobanzile in piata interbancara, nivelul rezervelor minime obligatorii, evolutia cursului de schimb, par in acest moment, pentru viitorul imediat, a fi adecvate", a spus Popa.
Viceguvernatorul BNR a mentionat ca, in prezent, presiunile inflationiste par mai mari, in conditiile in care preturile la alimente si la combustibili pot afecta preturile de consum.
"Avem, pe de alta parte, un deficit de cerere care, chiar daca economia pe anul 2011 se va intoarce la crestere pozitiva, va persista pe intreg orizontul de prognoza, deci pentru 8 trimestre de la ultima prognoza, adica din februarie (...), cu toate ca economia va inregistra cel mai probabil o cifra pozitiva de crestere in 2011", a adaugat Cristian Popa.
Viceguvernatorul BNR a declarat ca estimarea bancii centrale este in linie cu balanta riscurilor estimate, ce indica mai degraba riscuri mai mari de crestere a inflatiei.
"Conditiile monetare din perspectiva momentului de fata raman adecvate. Va trebui sa avem o noua prognoza de inflatie si sa vedem in momentul respectiv daca este nevoie de o adecvare a conditiilor monetare in sens larg, fata de cum le citeam acum citeva luni, sau nu. Prognoza va fi cea care este anuntata in mod ritmic pietelor si mass-media si va veni o noua prognoza odata cu raportul de inflatie care va fi dat in mai. O noua prognoza va fi facuta atunci. S-ar putea sa coincida cu cea din februarie, sau s-ar putea sa fie modificata", a mai spus Popa.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Opinie Deloitte: UE interzice comertul cu produse obtinute din defrisari. Ce obligatii au importatorii si exportatorii?
- Revolut a ajuns la 4 milioane de clienți persoane fizice în România
- Deloitte Romania si Reff & Asociatii au asistat Nokian Tyres in obtinerea ajutorului de stat in valoare de 99,5 milioane de euro pentru noua fabrica de la Oradea
- Studiu Deloitte: cheltuielile cu inceperea anului scolar stagneaza in 2024
- Deloitte România a asistat dezvoltatorul imobiliar AFI Europe în achiziția clădirii Bucharest Financial Plaza
- Cushman & Wakefield Echinox: Cererea noua de spatii industriale si logistice in primul semestru, de două ori mai mare fata de suprafata livrata in aceeasi perioada
- Banca Transilvania: BT si Simona Halep continua parteneriatul
- Hidroelectrica aniversează 1 an de la listarea istorică din 2023 la Bursa de Valori București
- România: Decontul de TVA față în față cu Decontul precompletat de TVA: încă 6 luni la dispoziție pentru calibrarea RO e-TVA
- Mihai Kis este noul Director de Vânzări Distribuitori pentru Schneider Electric România, Moldova şi Armenia
- Revolut in 2023: venituri de peste 2,2 miliarde USD și un profit record de 545 milioane USD
- Modalități de îmbunătățire a rentabilității proprietăților comerciale prin amenajări mai rapide: nou studiu
- Hidroelectrica anunță atribuirea contractului pentru retehnologizarea Vidraru
- Hațegan Attorneys: Capacele de PET atașate obligatoriu sticlelor din 3 iulie, conform noii reguli UE
- Opinie Deloitte: Economia circulara in retail. De unde incepe schimbarea?