Cine s-a imprumutat in franci in 2006 pentru a-si cumpara casa a iesit mai ieftin
Data publicarii: 11-03-2011 | Finante-BanciCine a ales sa se imprumute in franci elvetieni pentru a-si cumpara o casa in anii 2006-2007, a platit mai putin in lei decat daca ar fi luat un credit in euro datorita dobanzilor mai mici, desi cursul francului fata de leu a urcat mai repede decat cel al euro.
Luand in calcul variantele pentru un credit de 60.000 de euro (care ar fi insemnat 95.500 de franci elvetieni la cursul de la sfarsitul anului 2006), pe 30 de ani, chiar cu conditii similare de dobanda, balanta inclina in favoarea francului.
Astfel, la o dobanda nominala egala in primul an de 5,5% pe an, iar ulterior calculata in functie de indicatorii de referinta de pe pietele financiare - Libor pentru franc la sase luni si respectiv Euribor la sase luni pentru euro - plus o marja egala de 4,5 puncte procentuale, ratele la un credit in franci ar fi totalizat 98.700 de lei pana in prezent (transformarea a fost facuta la cursul BNR din ultima zi a fiecarei luni). La creditul in euro totalul ratelor sare usor de echivalentul a 100.000 de lei.
"In cele mai multe situatii costul total al unui credit in franci elvetieni luat in 2006- 2007 este inca mai mic decat costul total al unui credit echivalent luat in euro", spune Anca Bidian, CEO al Kiwi Finance, cel mai mare broker local de credite.
Aprecierea francului elvetian din ultimul an a dat mari dureri de cap celor care au ales aceasta varianta de imprumut. In cele mai multe cazuri varianta creditului in franci elvetieni a fost aleasa de cei care doreau sa achizitioneze un imobil si urmareau sa imprumute o suma cat mai mare. Dobanzile nominale mici i-au ajutat atunci, insa cei care s-au indatorat puternic (bancile acceptau ca rata sa reprezinte pana la 70% din salariu) sunt acum sufocati.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile