Valentin Lazea, BNR: Sa nu ne amagim, modelul german al unei austeritati dure nu poate fi ocolit

Data publicarii: 18-03-2011 | Economie


Nu exista alta cale rezonabila pentru Romania decat austeritatea dupa modelul german. Alternativa poate fi luata in considerare, insa cu niste costuri imense, in conditiile in care pietele financiare sunt neiertatoare cu risipitorii, afirma Valentin Lazea, economist sef al BNR.

"Nu exista alta cale decat sa respecti strictetea fiscala germana. Poti, desigur, sa te duci sa te imprumuti pe pietele financiare, dar cu niste costuri masive atunci cand pietele realizeaza ca ai probleme", afirma Lazea.

Potrivit economistului sef al BNR, laxitatea politicii monetare din ultimii 10 ani, o practica la moda care a fost adoptata si de catre Romania, a echivalat cu un transfer masiv dinspre cei care au economisit bani spre cei care au cheltuit si a pus sub semnul intrebarii si viitorul.

"S-a produs un transfer masiv al resurselor dinspre generatiile viitoare spre a noastra. Cum atunci sa-si mai pui problema ca modelul german nu este corect?"

Germania (sustinuta de Franta) a initiat un asa numit plan de convergenta economica si financiara in zona euro care ar urma sa includa in constitutiile nationale unele conditionalitati economice: plafoane pentru deficitul bugetar si datoria publica, majorarea varstei de pensionare la 67 de ani sau eliminarea indexarii automare a salariilor bugetare cu inflatia.

Intors de la Consiliul European de a Bruxelles, presedintele Traian Basescu a sustinut, saptamana trecuta, includerea in Constitutie a unei prevederi potrivit careia deficitul bugetar nu poate depasi 3% din PIB.

 

mai mult in: zf.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: