Cat de greu te vei angaja si cat de usor vei fi dat afara - de luni avem un nou Cod al Muncii!
Data publicarii: 28-04-2011 | HR/Cariere
Dupa luni de zile de dispute, care au culminat cu eliminarea ministrului Ioan Botis de la negocieri sau cu iesiri in strada, Codul Muncii a fost modificat asa cum au dorit Guvernul si patronii. Si daca acestia din urma sustin ca noua lege va duce la angajari masive si la crearea de noi locuri de munca, sindicatele spun ca efectele vor fi exact invers si ca noile prevederi vor favoriza concedierile. Oricum ar fi, legea a fost promulgata de presedintele Basescu si publicata in Monitorul Oficial si va fi pusa in aplicare incepand de saptamana viitoare.
Vezi mai jos principalele modificari aduse la Codul Muncii:
- Perioada de preaviz a fost majorata la 20 de zile lucratoare (de la 15 zile calendaristice), pentru salariatii cu functii de executie, si la 45 de zile lucratoare (de la 30 de zile calendaristice), pentru functii de conducere.
- Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la incheierea contractului individual de munca se poate stabili o perioada de proba de cel mult 90 de zile calendaristice, pentru functiile de executie, fata de 30 in prezent, si de cel mult 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere, fata de 90 in prezent.
- Contractele individuale de munca pe perioada determinata vor putea fi incheiate pana la 36 de luni, perioada fiind majorata cu un an fata de actuala lege.
- Inchisoare pentru munca la negru. Primirea la munca a pana la cinci persoane fara incheierea unui contract individual de munca se va sanctiona cu amenda de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru fiecare persoana identificata, iar fapta persoanei, care in mod repetat stabileste pentru salariatii incadrati in baza contractului individual de munca salarii sub nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata, va constitui infractiune si se va pedepsi cu inchisoare de la sase luni la un an sau cu amenda penala.
- Perioada in care se pot face angajari succesive de proba a mai multor persoane pentru acelasi post este de maximum 12 luni, iar pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri