Fitch: Adoptarea euro in 2015 este o tinta optimista, sunt necesare reforme suplimentare
Data publicarii: 06-06-2011 | Finante-Banci
Adoptarea monedei euro in 2015 de catre Romania este o tinta optimista, in conditiile in care raman unele deficiente structurale importante si sunt necesare reforme suplimentare, a declarat pentru NewsIn directorul in cadrul grupului Fitch, Douglas Renwick.
"Fitch vede 2015 ca pe o tinta optimista. Criza care are loc in zona euro subliniaza necesitatea unei gestionari fiscale solide in tarile din aceasta zona. Vedem, de asemenea, ca vitala in uniunea monetara, flexibilitatea economica, in special pentru economiile convergente. Romania a inregistrat progrese in aceste domenii in cadrul programului cu FMI. Cu toate acestea, in opinia noastra, raman unele importante deficiente structurale si sunt necesare reforme suplimentare. Aderarea la zona euro ofera o ancora politica pentru autoritatile romane si, prin urmare, este utila", a spus Douglas Renwick.
Reprezentantul agentiei de rating sustine ca masurile luate de autoritati si revenirea economica ar putea duce la o imbunatatire a ratingului de tara, fara a preciza cand ar putea avea loc aceasta.
"In ceea ce priveste ratingul, continuarea consolidarii, reformele si o revenire economica mai puternica ar putea pune o presiune ascendenta asupra ratingului 'BB+' acordat Romaniei", a mai spus Douglas Renwick.
Romania este evaluata de catre S&P cu un rating 'BB+', cel mai inalt nivel din clasa speculativa (junk), iar perspectiva este negativa. Moody's Investors Service este singura agentie ce acorda inca rating investitional Romaniei, cotata la 'Baa3', in timp ce ratingul acordat de Fitch este 'BB+'.
Presedintele Traian Basescu a afirmat, la inceputul lunii mai, in cadrul unei intrevederi cu reprezentantii FMI, CE si Bancii Mondiale, ca insista pentru pastrarea obiectivului de aderare la zona euro in 2015, care ar reprezenta un "stimulent", dar ca urmeaza sa se stabileasca in 2014 daca obiectivul este fezabil.
La randul sau, premierul Emil Boc declara, la sfarsitul lunii aprilie, ca Romania isi mentine obiectivul de aderare in 2015 la moneda euro si anunta infiintarea unui comitet interministerial care sa monitorizeze indeplinirea conditiilor pentru trecerea lsa moneda europeana.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Opinie Deloitte: UE interzice comertul cu produse obtinute din defrisari. Ce obligatii au importatorii si exportatorii?
- Revolut a ajuns la 4 milioane de clienți persoane fizice în România
- Deloitte Romania si Reff & Asociatii au asistat Nokian Tyres in obtinerea ajutorului de stat in valoare de 99,5 milioane de euro pentru noua fabrica de la Oradea
- Studiu Deloitte: cheltuielile cu inceperea anului scolar stagneaza in 2024
- Deloitte România a asistat dezvoltatorul imobiliar AFI Europe în achiziția clădirii Bucharest Financial Plaza
- Cushman & Wakefield Echinox: Cererea noua de spatii industriale si logistice in primul semestru, de două ori mai mare fata de suprafata livrata in aceeasi perioada
- Banca Transilvania: BT si Simona Halep continua parteneriatul
- Hidroelectrica aniversează 1 an de la listarea istorică din 2023 la Bursa de Valori București
- România: Decontul de TVA față în față cu Decontul precompletat de TVA: încă 6 luni la dispoziție pentru calibrarea RO e-TVA
- Mihai Kis este noul Director de Vânzări Distribuitori pentru Schneider Electric România, Moldova şi Armenia
- Revolut in 2023: venituri de peste 2,2 miliarde USD și un profit record de 545 milioane USD
- Modalități de îmbunătățire a rentabilității proprietăților comerciale prin amenajări mai rapide: nou studiu
- Hidroelectrica anunță atribuirea contractului pentru retehnologizarea Vidraru
- Hațegan Attorneys: Capacele de PET atașate obligatoriu sticlelor din 3 iulie, conform noii reguli UE
- Opinie Deloitte: Economia circulara in retail. De unde incepe schimbarea?