BCR a revizuit estimarea de crestere a economiei romanesti din acest an, de la 2% la 1,4%

Data publicarii: 12-09-2011 | Finante-Banci

 

Banca Comerciala Romana (BCR) a revizuit estimarea privind cresterea economica din 2011, de la 2% la 1,4%, se arata in raportul trimestrial "Romania - Anevoiosul drum spre o crestere mai stabila".

"Pe fondul unui comportament volatil al pietelor externe si a persistentei temerilor legate de extinderea crizei la nivel european, am ajustat in scadere perspectiva economica pentru Romania in anul 2011 si in 2012. Avansul economic s-ar putea situa la crica 1,4% in acest an si la 2,9% in 2012. Riscul de contagiune este semnificativ in cazul Romaniei, iar efectele adverse se pot transmite prin intermediul cererii de export si influxuri de capital", a declarat Lucian Anghel, economistul sef al BCR.

Romania este expusa puternic la o scadere importanta a crererii externe din Zona Euro si la posibile perturbari ale fluxului de capital strain, in timp ce scaderea mai rapida a preturilor va afecta producatorii de bunuri. Ne asteptam ca industria sa incetineasca rapid in trimestrele al III-lea si al IV-lea din acest an, se arata in raportul "Romania - Anevoiosul drum spre o crestere mai stabila " realizat de BCR Cercetare.

Daca guvernul reuseste sa impulsioneze proiectele de infrastructura anul acesta si trendul recent din segmentul nerezidential se mentine, constructiile vor avea sansa sa inregistreze anul acesta o crestere "zero". Segmentul rezidential s-ar putea apropia in cel mai bun caz de nivelul "zero" spre finalul acestuia an, venitul disponibil real va ramane negativ, iar stocul de locuinte nu este inca epuizat, se mai arata in raport.

"Odata cu incetinirea inflatiei in iulie, cand efectul majorarii TVA s-a disipat, sansele revenirii vanzarilor cu amanuntul incep sa creasca. Un trend ascendent mai vizibil ar putea fi observat in trimestrul al IV-lea in conditiile unui efect de baza favorabil mai pronuntat. Aceasta insa nu va fi de ajuns ca vanzarile cu amanuntul sa devina pozitive la nivelul intregului an 2011", a mai spus Anghel.

In domeniul consolidarii fiscale, guvernul va incerca sa reduca pe cat posibil volumul arieratelor pentru a se apropia de tinta ambitioasa de deficit bugetar agreata cu FMI pentru 2012.

"Nu excludem posibilitatea unui derapaj fiscal in anul electoral 2012, iar prezenta FMI in Romania poate fi o garantie ca limita abaterii de la tinta de deficit pentru anul urmator sa ramana rezonabila", se mai arata in raport.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: