APDRP: Fondurile europene pentru 2008 si 2009 au fost absorbite integral de beneficiarii PNDR
Data publicarii: 13-09-2011 | EconomieAgentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) anunta ca a platit 3,15 miliarde de euro catre beneficiarii Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR), fiind absorbite integral alocarile financiare pentru anii 2008 (1,14 miliarde de euro) si 2009 (1,5 miliarde de euro).
De asemenea, au fost incepute platile din alocarea financiara aferenta anului 2010, care este in valoare de peste 1,35 de miliarde de euro, precizeaza APDRP intr-un comunicat.
Astfel, in acord cu evolutia PNDR, atat din punct de vedere al angajarii fondurilor europene, cat si al platilor efective catre beneficiari, absorbtia fondurilor europene acordate pentru dezvoltare rurala se incadreaza intr-un trend ascendent, potrivit comunicatului.
"Avand in vedere ca am inceput deja sa tragem bani din alocarea pentru anul 2010, care trebuie consumata pana la sfarsitul lui 2012, cred ca vom reusi sa absorbim integral banii acordati pentru agricultura si dezvoltare rurala. Asadar, consider ca nu exista niciun risc privind dezangajarea fondurilor europene pe care le acordam beneficiarilor PNDR”, a declarat directorul general al APDRP, Mihai Gavril Vadan.
Fondurile europene nerambursabile sunt acordate Romaniei in baza unor alocari financiare anuale care stabilesc angajamentul financiar al Comunitatii Europene fata de tara noastra. Fiecare alocare financiara cuprinde doar pentru anul respectiv angajamentul financiar maxim al Comunitatii Europene pentru Romania si perioada de valabilitate a acestui angajament.
Aceste alocari financiare anuale trebuie cheltuite dupa regula "N+2” care specifica faptul ca fiecare alocare anuala trebuie cheltuita in maximum doi ani. De exemplu, alocarea anuala pentru anul 2008 trebuia cheltuita pana la finele anului 2010, iar cea aferenta anului 2009 pana la finele anului 2011.
Beneficiarii PNDR - fermieri, procesatori, intreprinderi mici si mijlocii, institutii publice locale, ONG-uri - au incheiat contracte de finantare de peste 4,17 miliarde de euro. Din cele peste 43.000 de proiecte pentru care s-au semnat contracte de finantare, 2.000 de proiecte sunt in intregime finalizate, restul aflandu-se in diferite etape de implementare, se mai arata in comunicat.
Banii disponibili efectiv pana in prezent, respectiv fondurile nerambursabile, acordati Romaniei de Programul National de Dezvoltare Rurala insumeaza 9,7 miliarde de euro. Dintre acestia, sapte miliarde sunt alocati pentru masurile de investitii implementate de catre APDRP, iar restul de 2,7 miliarde sunt pentru finantarea unor masuri de sprijin direct.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice