Romanii platesc cel mai mic pret din UE pe gaze naturale. Vezi cat costa gazele naturale in toate statele europene
Data publicarii: 16-09-2011 | EconomieDin toata Uniunea Europeana, romanii platesc cel mai mic pret pentru gaze naturale, arata o analiza realizata de Econtext, pe baza informatiilor obtinute de la institutele de statistica din statele europene.
Totusi, raportat la salariul mediu din tarile blocului comunitar, situatia se schimba radical.
Cum se calculeaza factura la gaze
Astazi, a venit vremea sa aratam si cat costa gazele naturale care sunt livrate populatiei din tarile europene. Este vorba despre gazele naturale livrate populatiei, nu companiilor.
Important! De cativa ani, pretul gazelor naturale este exprimat in kilowatt/ora (kwh) si nu in metri cubi. La nivel global, nu se mai masoara cantitatea efectiva de gaze naturale, ci energia (puterea calorica) obtinuta in urma arderii gazelor naturale.
Prin acesta modalitate de calcul se plateste doar cantitatea de caldura eliberata prin arderea gazelor naturale si nu cantitatea efectiva de gaze naturale, care mai poate contine si alte impuritati.
Unitatea de masura utilizata pentru calculul energiei rezultate in urma arderii gazelor naturale este de kilowatt/ora. In procesul de aliniere la standardele europene si de armonizare a unitatilor de masura, Romania adopta si ea exprimarea in kWh a consumului de gaze naturale.
In general, 10 metri cubi de gaze sunt cam 5,4 kwh. In medie, populatia din Romania nu consuma mai mult de 1.200 de kwh pe luna. Inca un aspect important: tarifele prezentate includ toate taxele si sunt valabile pentru luna iunie a acestui an. Pe scurt, sunt exact tarifele care se regasesc in facturile platite de europeni.
Cine plateste cel mai mult/putin
Sa revenim! Dupa cum spuneam, romanii platesc cel mai mic tarif pentru gaze naturale. Kilowattul de gaze naturale nu ne costa mai mult de 3 eurocenti.
In schimb, cel mai piperat tarif il platesc danezii. Ei sunt nevoiti sa scoata din buzunar putin peste 11 eurocenti pe kilowatt/ora. Adica de aproape patru ori mai mult decat romanii! De altfel, danezii sunt singurii europeni care platesc peste 10 eurocenti pe kilowatt.
Pe locul doi se situeaza suedezii, care sunt scot din portofel aproape 9 eurocenti pentru fiecare kilowatt. Pentru patru state europene (Grecia, Cipru, Malta si Finlanda) nu au fost disponibile informatii, aceste tari preferand sa nu publice constant datele referitoare la pretul gazelor naturale.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice