Romanii platesc cel mai mic pret din UE pe gaze naturale. Vezi cat costa gazele naturale in toate statele europene
Data publicarii: 16-09-2011 | EconomieDin toata Uniunea Europeana, romanii platesc cel mai mic pret pentru gaze naturale, arata o analiza realizata de Econtext, pe baza informatiilor obtinute de la institutele de statistica din statele europene.
Totusi, raportat la salariul mediu din tarile blocului comunitar, situatia se schimba radical.
Cum se calculeaza factura la gaze
Astazi, a venit vremea sa aratam si cat costa gazele naturale care sunt livrate populatiei din tarile europene. Este vorba despre gazele naturale livrate populatiei, nu companiilor.
Important! De cativa ani, pretul gazelor naturale este exprimat in kilowatt/ora (kwh) si nu in metri cubi. La nivel global, nu se mai masoara cantitatea efectiva de gaze naturale, ci energia (puterea calorica) obtinuta in urma arderii gazelor naturale.
Prin acesta modalitate de calcul se plateste doar cantitatea de caldura eliberata prin arderea gazelor naturale si nu cantitatea efectiva de gaze naturale, care mai poate contine si alte impuritati.
Unitatea de masura utilizata pentru calculul energiei rezultate in urma arderii gazelor naturale este de kilowatt/ora. In procesul de aliniere la standardele europene si de armonizare a unitatilor de masura, Romania adopta si ea exprimarea in kWh a consumului de gaze naturale.
In general, 10 metri cubi de gaze sunt cam 5,4 kwh. In medie, populatia din Romania nu consuma mai mult de 1.200 de kwh pe luna. Inca un aspect important: tarifele prezentate includ toate taxele si sunt valabile pentru luna iunie a acestui an. Pe scurt, sunt exact tarifele care se regasesc in facturile platite de europeni.
Cine plateste cel mai mult/putin
Sa revenim! Dupa cum spuneam, romanii platesc cel mai mic tarif pentru gaze naturale. Kilowattul de gaze naturale nu ne costa mai mult de 3 eurocenti.
In schimb, cel mai piperat tarif il platesc danezii. Ei sunt nevoiti sa scoata din buzunar putin peste 11 eurocenti pe kilowatt/ora. Adica de aproape patru ori mai mult decat romanii! De altfel, danezii sunt singurii europeni care platesc peste 10 eurocenti pe kilowatt.
Pe locul doi se situeaza suedezii, care sunt scot din portofel aproape 9 eurocenti pentru fiecare kilowatt. Pentru patru state europene (Grecia, Cipru, Malta si Finlanda) nu au fost disponibile informatii, aceste tari preferand sa nu publice constant datele referitoare la pretul gazelor naturale.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI
- Alegerile prezidențiale aduc calm pe piețele financiare: leul rămâne stabil, investitorii mizează pe continuitate
- Studiu EY: Consumatorii caută forme de divertisment locale și live în contextul incertitudinii globale, însă tehnologia rămâne un element esențial