Productia de electricitate a Romaniei ar putea scadea cu 20-30% din cauza secetei

Data publicarii: 19-09-2011 | Mediu

Unul din sectoarele direct afectate de lipsa ploilor este productia de electricitate a tarii, avand in vedere ca primii doi producatori de energie din Romania, companiile de stat Hidroelectrica si Nuclearelectrica, acopera impreuna peste 50% din intreaga cantitate de electricitate produsa anual.

Potrivit specialistilor din domeniu, productia de energie electrica ar putea scadea in acest an, din cauza secetei, chiar si cu 20-30%, fata de anul trecut.

Compania Hidroelectrica acopera anual peste 30% din energia electrica produsa in Romania si foloseste exclusiv ca sursa apa. Prin urmare, compania va fi prima afectata de lipsa ploilor. In plus, cea mai mare hidrocentrala din tara, Portile de Fier, este construita pe Dunare, iar scaderea nivelului fluviului va genera implicit reducerea productiei de energie a Hidroelectrica.

De altfel, directorul general al companiei, Constantin Trihenea, spunea, inca din luna mai, ca Hidroelectrica estimeaza pentru acest an scaderea productiei de electricitate cu 20%, la 15,5 TWh, fata de productia record realizata anul trecut, de 19,5 TWh. "Acest lucru s-ar datora conditiilor meteorologice. Sa nu uitam ca anul trecut a fost un an ploios", spunea atunci Trihenea.

Productia de energie electrica inregistrata de Hidroelectrica in 2010 a fost, de altfel, cea mai mare din ultimii 30-40 de ani.

Ministrul Economiei, Ion Ariton, a solicitat, vineri, 16 septembrie, conducerii companiei Hidroelectrica sa ia masuri si sa informeze periodic conducerea ministerului cu privire la situatia creata in urma scaderii debitelor pe raurile interioare, si in special pe fluviul Dunarea.

Potrivit Ministerului Economiei, conducerea urmareste cu prioritate functionarea capacitatilor energetice ale Hidroelectrica si asigurarea functionarii in conditii de securitate a sistemului energetic national.

"Hidroelectrica a informat Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA), ca CHE Portile de Fier este disponibila si furnizeaza energie electrica in limita debitului afluent. Astazi (vineri, n.r.), valoarea debitului inregistrat la Portile de Fier a fost de numai 2400 mc/s, adica 63% din debitul mediu multianual aferent lunii septembrie (3.800 metri cubi pe secunda), dar acest lucru nu creeaza probleme legate de exploatarea nodului hidrologic Portile de Fier 1 si 2", se mentioneaza intr-un comunicat al MECMA.

Ca urmare a scaderii hidraulicitatii, Hidroelectrica livreaza in prezent o putere medie de 1800 MW, echivalentul a 24% din productia totala de energie electrica a Romaniei, in scadere de la 2100 MW (28%) in saptamanile anterioare.

"Scaderea debitului pe Dunare in aceasta perioada a determinat reducerea cantitatilor de energie produse, dar nu a fost afectata capacitatea Hidroelectrica de a furniza serviciile de sistem necesare functionarii in conditii de securitate a Sistemului Energetic National. Zilnic, la solicitarea Dispeceratului Energetic National, Hidroelectrica a acoperit dezechilibrele consumului sau productiei cu puteri medii orare intre 100 si 300 MW", se mai spune in comunicat.

Exploatarea lacurilor de acumulare se desfasoara in parametrii stabiliti de comun acord cu Apele Romane pentru luna septembrie. De asemenea, sunt asigurate in totalitate cerintele de alimentare cu apa atat pentru populatie, cat si pentru industrie, potrivit MECMA.

In ceea ce priveste Nuclearelectrica, societatea care administreaza cele doua unitati nucleare din Cernavoda, aceasta foloseste apa in bazinul de aspiratii, ca sa poata asigura racirea reactoarelor.

Compania anuntase, printr-un comunicat, inca de acum cateva zile, ca nivelul fluviului Dunarea a scazut in ultima perioada, fapt ce a determinat scaderea nivelului apei in bazinul de aspiratie al apei de racire necesara functionarii Unitatilor 1 si 2 de la centrala nuclearo-electrica de la Cernavoda, iar daca nivelul Dunarii ajunge la 2,50 mdMB (metri Dunare fata de nivelul Marii Baltice), unul dintre reactoare va fi oprit.

In prezent, nivelul apei din bazinul de aspiratie este de 3 mdMB fata de nivelul mediu de 4,5-5 mdMB, etalonul de masura fiind nivelul Marii Baltice. Prognoza hidrologica realizata si transmisa de catre Institutul National de Hidrologie indica scaderea in continuare a nivelului apei Dunarii.

"In astfel de conditii, SN Nuclearelectrica SA monitorizeaza cu atentie evolutia nivelului fluviului Dunarea si, in functie de valorile din bazinul de aspiratie, se pot adopta urmatoarele decizii: oprirea unei unitati atunci cand nivelul ajunge la 2,50 mdMB sau oprirea si celei de-a doua unitati atunci cand nivelul ajunge la 2,35 mdMB", se arata in comunicatul Nuclearelectrica.

Oficialii companiei spuneau ca, in cazul opririi uneia sau ambelor unitati, exista totusi suficienta apa in bazinul de aspiratie incat sa se poata asigura racirea reactoarelor pentru care se utilizeaza pompe speciale cu inaltimea de aspiratie mult mai joasa, in jur de 1,4 mdMB.

Totusi, Nuclearelectrica a anuntat vineri, 16 septembrie, ca va opri in mod controlat Unitatea 2 a centralei nucleare, pe durata weekend-ului 17 - 18 septembrie, pentru remedierea unei defectiuni la un echipament din sistemul de alimentare cu combustibil al reactorului.

Consumul final de energie electrica in anul 2010, a fost de 50.520 milioane KWh (adica 50,5 TWh), cu 3,8% mai mare fata de anul 2009, in timp ce exportul de energie electrica a crescut anul trecut cu 83,7 milioane KWh, respectiv cu 2,8%.

In ceea ce priveste sursele de electricitate din 2010, cea mai mare parte (98,7%) a provenit din productia interna, iar restul de 1,3% din import. Aproape 47% a reprezentat productia din termocentralele clasice, 33,7% a provenit din hidrocentrale, in timp ce 19,4% a fost productia din centrala nucleara de la Cernavoda.

Cea mai mare parte din cantitatea de electricitate de anul trecut a fost destinata consumului in economie (63,8%), in timp ce populatia a consumat 18,5%, iar 11,5% a reprezentat consumul propriu tehnologic in retele si statii, alte 5% a mers la export, iar 1,2% a fost consumul public.

Hidroelectrica este cel mai mare producator de energie electrica si servicii tehnologice de sistem din Romania. Hidroelectrica a acoperit anul trecut 36% din productia de energie electrica a tarii si foloseste sursele regenerabile.

Compania este detinuta de statul roman, prin Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri si are circa 5.300 de angajati. Hidroelectrica administreaza 326 centrale hidroelectrice si statii de pompare, ce insumeaza o putere instalata de peste 6.300 MW.

Nuclearelectrica a avut anul trecut o productie de 11.623.492 MWh (11,62 TWh), in scadere usoara, de circa 1%, fata de productia realizata in 2009, de 11.751.764 MWh. Reducerea de circa 1% a fost cauzata de durata mai mare a opririlor programate la cele doua unitati ale Centralei Nuclearo-Electrice de la Cernavoda in cursul anului 2010, comparativ cu 2009.

Nuclearelectrica, detinuta de stat, este al doilea mare producator de energie electrica din tara, iar energia electrica produsa anual de cele doua unitati de la Cernavoda reprezinta circa 18% din productia de electricitate totala a Romaniei. Compania asigura totodata incalzirea orasului Cernavoda, unde a livrat anul trecut 33.000 Gcal.

Nuclearelectrica detine cele doua unitati ale Centralei de la Cernavoda, precum si Fabrica de Combustibil Nuclear de la Pitesti. Reactoarele 1 si 2 de la Cernavoda au fiecare instalata o putere de circa 700 MW. Alte doua reactoare urmeaza sa fie construite si puse in functiune dupa 2019, cu o putere instalata asemanatoare primelor. 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: