BNR pune in circulatie o moneda dedicata aniversarii tiparirii Evangheliei in limba romana

Data publicarii: 23-09-2011 | Finante-Banci

Banca Nationala a Romaniei (BNR) va pune in circulatie, in scop numismatic, incepand cu data de 26 septembrie 2011, o moneda din argint dedicata aniversarii a 450 de ani de la tiparirea Evangheliei in limba romana, potrivit unui comunicat transmis de institutie.

Moneda are o valoare nominala de 10 lei, are forma rotunda, cu margine zimtata, diametru de 37 milimetri, greutate de 31,103 grame si un tiraj de 500 de exemplare.

Aversul prezinta in interiorul unui contur circular: inscriptia "ROMANIA", imaginea unei tiparnite Gutenberg si a doua carti tiparite, valoarea nominala "10 LEI" si stema Romaniei; circular, la exterior, un citat din Epilogul Evangheliei in limba romana tiparita de catre diaconul Coresi, in 1561: "MAI BINE E A GRAI CINCI CUVINTE CU INTELES, DECAT 10 MIE DE CUVINTE NEINTELESE IN LIMBA STRIINA”; in exerga, anul de emisiune "2011".

Reversul prezinta un detaliu de pe frontispiciul unei pagini din Evanghelia tiparita de diaconul Coresi; in stanga, anul tiparirii "1561" si numele tipografului "CORESI"; la exterior, inscriptia semicirculara "450 de ani de la tiparirea Evangheliei in limba romana".

Monedele din argint, ambalate in capsule de metacrilat transparent, vor fi insotite de brosuri de prezentare a emisiunii numismatice, redactate in limba romana, engleza si franceza. Brosurile includ certificatul de autenticitate, pe care se gasesc semnaturile guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei si casierului central.

Pretul de vanzare pentru moneda din argint, inclusiv brosura de prezentare, este de 360,00 lei, exclusiv TVA. Monedele din argint dedicate aniversarii a 450 de ani de la tiparirea Evangheliei in limba romana au putere circulatorie pe teritoriul Romaniei.

Punerea in circulatie, in scop numismatic, a acestor monede din argint, se realizeaza prin sucursalele regionale Bucuresti, Cluj, Iasi si Timis ale Bancii Nationale a Romaniei.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: