Bugetul general a inregistrat in primele opt luni un deficit de 2,4% din PIB, la 12,97 mld. lei
Data publicarii: 27-09-2011 | EconomieBugetul general consolidat al Romaniei a inregistrat in primele opt luni un deficit de12,97 miliarde lei, respectiv 2,4% din Produsul Intern Brut (PIB), fapt ce permite o prognoza favorabila in privinta incadrarii in tinta anuala de 4,4%, potrivit datelor transmise lun de MFP.
"Conform datelor operative, executia bugetului general consolidat, in perioada 1 ianuarie - 31 august 2011, s-a incheiat cu un deficit de 12,97 miliarde lei, respectiv 2,4% din PIB, fapt ce permite o prognoza favorabila in privinta incadrarii in tinta anuala de 4,4% din PIB", se arata arata intr-un comunicat al Ministerului Finantelor Publice.
Veniturile bugetului general consolidat, de 116,4 miliarde lei , au fost cu 9,5% mai mari fata de anul precedent, incasarile din luna iulie inregistrand un nivel record de 17,1 miliarde lei. Incasarile au inregistrat cresteri la veniturile din taxa pe valoare adaugata, cu 28,2% fata de aceeasi perioada din anul precedent, si accize, cu 16,2% mai mult.
"In structura, incasarile din TVA au fost influentate de cresterea incasarilor din operatiuni interne cu 29,8% si a incasarilor din importurile de bunuri cu 32,8%, iar la accize ca urmare a majorarii nivelului accizei la unele produse: motorina, benzina fara plumb, produse intermendiare si tigarete dar si a masurilor de combatere a evaziunii fiscale", potrivit MFP.
De asemenea, incasarile din contributii de asigurari sociale au fost cu 8% mai mari fata de ianuarie-august 2010, in timp ce pe segmentul de incasari din impozitul pe profit avansul a fost de 0,6%, depasindu-le pe cele din aceeasi perioada a anului precedent.
Sumele rambursate de Uniunea Europeana au crescut cu 44,9% fata de aceeasi perioada a anului precedent, in paralel cu cresterea cheltuielilor cu finantare europeana, cu 58,9%.
Potrivit MFP, cheltuielile bugetului general, de 129,3 miliarde lei, au inregistrat o crestere in termeni nominali cu 1,7% fata de aceeasi perioada a anului precedent, pe fondul majorarii cheltuielilor pentru proiecte cu finantare europeana, dar in termeni reali, ca procent in PIB, s-au redus cu un punct procentual.
Totodata, cheltuielile cu bunuri si servicii au fost mai mari cu 12% fata de aceeasi perioada a anului precedent din cauza platilor pentru servicii medicale si medicamente. Pe structura, cresterea s-a inregistrat in cea mai mare parte la Ministerul Sanatatii, ca urmare a reclasificarii unor cheltuieli, precum si la bugetele locale (24,1%) ca urmare a preluarii spitalelor de catre administratiile locale.
"Se mentin in continuare sub nivelul din aceeasi perioada a anului precedent cheltuielile de personal (-14,8%), subventii (-8,1%) si asistenta sociala (- 1,5%). Platile pentru proiectele finantate din fonduri UE au crescut cu 58,9% fata de primele opt luni ale anului 2010, iar cheltuielile cu dobanzi s-au majorat cu 24,5 % fata de anul precedent, reprezentand 63,8% din programul anual", se arata in comunicatul MFP.
Cheltuielile pentru investitii care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost pe primele opt luni de 19,95 miliarde lei, fata de 16,9 miliarde lei in aceeasi perioada a anului precedent.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI
- Alegerile prezidențiale aduc calm pe piețele financiare: leul rămâne stabil, investitorii mizează pe continuitate
- Studiu EY: Consumatorii caută forme de divertisment locale și live în contextul incertitudinii globale, însă tehnologia rămâne un element esențial