Romania are in 2011 o capacitate de export de 4 mil. tone de grau, 800.000 tone sunt deja contractate
Data publicarii: 27-09-2011 | EconomieMinistrul Agriculturii, Valeriu Tabara, a declarat marti ca Romania are anul acesta o capacitate de export de aproape patru milioane de tone de grau, in conditiile in care in prezent sunt contractate si gata de export circa 800.000 de tone de grau.
"In prezent sunt inregistrate aproximativ 7,2 milioane tone de grau. Raman aproape mereu neinregistrate intre 1,2 si 1,4 milioane de tone de grau, care se afla in fermele mici, de semisubzistenta, cu potential comercial mic, unde cultura graului este complementara altor activitati", a explicat Tabara.
Ministrul Agriculturii a mai spus ca au fost conditii climatice exceptionale in anii 2010/2011.
"Este o productie de exceptie, ca marime, insa nu insemna ca a fost atins potentialul maxim al Romaniei. Un potential maxim al Romaniei in urmatorii ani ar putea fi intre10 si 12 milioane de tone", a precizat Tabara.
Ministrul Agriculturii a explicat ca nivelul productiei din acest an ne asigura mentinerea consumului intern, precum si mentinerea Romaniei in clubul exportatorilor de grau. "Romania are in acest an o capacitate de export de grau de aproape patru milioane de tone, lucru extrem de important", a declarat Tabara.
Acesta a adaugat ca, la aceasta data sunt contractate si gata de export circa 800.000 de tone de grau. "Problemele sunt legate de ceea ce se intampla cu nivelul Dunarii si cu circulatia pe fluviu, pentru ca graul sa poata fi transportat", a mai spus ministrul Agriculturii.
Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, suprafata cultivata cu grau in anul 2010 a fost de 1.975.776 hectare, cu 9% mai mica decat suprafata de 2.165.100 ha cultivata in anul 2009, recolta acestui an fiind de 7.193.436 tone, cu 24% mai mare decat recolta obtinuta in anul 2010, de 5.808.500 tone.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice