Petrom: Pretul la gazele importate din Rusia va ajunge in octombrie la 545 dolari/mia de metri cubi
Data publicarii: 27-09-2011 | EconomiePretul gazelor importate de Romania din Rusia va ajunge in luna octombrie la 545 dolari/mia de metri cubi, a declarat marti membrul in boardul executiv Petrom Hilmar Kroat Reder.
”Din octombrie, se va ajunge la 545 dolari/mia de metri cubi pentru gazul provenit din Rusia”, a precizat reprezentantul Petrom in cadrul unui eveniment legat de liberalizarea preturilor la gaze.
Potrivit acestuia, in Romania situatia pe piata gazelor este instabila ca urmare a lipsei investitiilor, scaderii productiei, suprareglementarii si infrastructurii invechite.
”Se cere o legislatie fiscala care sa permita investitiile. Toate acestea cer si cuplarea la celelalte piete si investitii pentru infrastructura invechita, de peste 100 ani. Romania nu mai este o insula, ci este legata de UE, iar strategia politicii de gaze trebuie legata de cele din regiune. Din pacate, preturile nu sunt reglementate, ci ajustate inadecvat. Liberalizarea este vazuta ca ceva periculos, dar este calea spre crestere sustenabila in Romania”, este de parere Hilmar Kroat Reder.
Oficialul Petrom a mai spus ca trei sferturi din cererea domestica poate fi sustinuta prin productia interna.
”Liberalizarea presupune ca preturile sunt stabilizate prin oferta si cerere. Energia reprezinta <inima> dezvoltarii pentru Romania, este motorul de crestere. Trebuie sa actionam acum pentru liberalizarea pietei, deoarece Romania are potential, dar este nevoie sa se creeze un sector atractiv pentru toti participantii. Romania poate deveni un punct important in regiune”, a adaugat reprezentantul Petrom.
Comitetul de Reglementare al Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) a aprobat, la sfarsitul lunii iunie, mentinerea la nivelul actual a preturilor finale reglementate aferente consumatorilor casnici la gaze naturale si cresterea in medie cu circa 10% a pretului pentru firme.
"Comitetul de Reglementare ANRE a aprobat mentinerea la nivelul actual a preturilor finale reglementate aferente consumatorilor casnici si producatorilor de energie termica, numai pentru cantitatea de gaze naturale utilizata la producerea de energie termica, in centralele de cogenerare si in centralele termice, destinata consumului populatiei", se arata intr-un comunicat al Autoritatii.
De asemenea, Comitetul de Reglementare al ANRE a decis si cresterea in medie cu circa 10% a preturilor finale reglementate aferente consumatorilor non-casnici, cu exceptia producatorilor de energie termica, pentru cantitatea de gaze naturale utilizata la producerea de energie termica in centralele de cogenerare si in centralele termice care este destinata consumului populatiei incepand cu data de 1 iulie 2011.
"Modificarea pretului la consumatorii non-casnici este motivata de cresterea pretului gazului din import de la 290 dolari/mmc, pret luat in calcul la ultima modificare a preturilor, la 460 dolari/mmc in prezent (sfarsitul lunii iunie, n.r.)", se preciza in comunicat.
Potrivit ANRE, un alt motiv il constituie modificarea structurii amestecului de gaze care intra in componenta cost unitar al gazului - CUG, astfel: CUG-ul destinat consumatorilor non-casnici va fi calculat pe baza unei structuri a amestecului ce va contine 77% gaz din productia interna si 23 % gaz provenit din import. CUG-ul destinat consumatorilor casnici va fi calculat pe baza unei structuri a amestecului ce va contine 89% gaz din productia interna si 11% gaz din import.
Totodata, ANRE a mai precizat ca un motiv al scumpirii gazelor pentru companii il reprezinta asigurarea constituirii stocurilor de gaze naturale, astfel incat sa se realizeze siguranta si continuitatea in furnizarea gazelor naturale la toti consumatorii in iarna 2011-2012.
"Reamintim ca potrivit OUG nr. 53/17.06.2011, consumatorii casnici si cei non-casnici (industriali) beneficiaza de CUG-uri separate de gaze, cu structuri de amestec intern/import diferite. Precizam ca ultima modificare a pretului gazelor naturale a fost efectuata la data de 1 iulie 2009", se mai spune in comunicat.
Guvernul a aprobat, la jumatatea lunii iunie, ordonanta de urgenta pentru instituirea unor masuri in domeniul gazelor naturale, prin care se introduc masuri de protectie a consumatorului casnic.
Astfel, actul normativ instituie mecanisme de protectie a consumatorului casnic si a producatorilor de energie termica, pentru cantitatea de gaze naturale utilizata la producerea de energie termica in centralele de cogenerare si in centralele termice, destinata consumului populatiei.
Prin OUG se instituie segmentarea pietei de gaze naturale intre consumatorii casnici si productia de energie termica destinata consumului populatiei, pe de o parte, iar, pe de alta parte, restul consumatorilor de gaze naturale.
Ordonanta de Urgenta adoptata de Guvern stabileste, pentru perioada iulie 2011- martie 2012, o structura de amestec de gaze naturale import-intern, in care ponderea cantitatilor de gaze naturale din import, in amestecul lunar de gaze naturale sa fie stabilita astfel incat, pentru consumatorii casnici si producatorii de energie termica destinata consumului populatiei, preturile finale reglementate sa ramana constante.
Urmare a acestei masuri, in perioada iulie 2011 - martie 2012, pretul gazelor naturale destinate consumului populatie nu va fi majorat.
Astfel, potrivit ordonantei de urgenta, Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei stabileste structurile de amestec gaze naturale (import-intern) pentru cele doua segmente de piata create si monitorizeaza consumul de gaze pentru fiecare segment.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice