Guvernul a aprobat trei acorduri de exploatari petroliere in Marea Neagra
Data publicarii: 13-10-2011 | EconomieExecutivul a aprobat miercuri, prin Hotarare de Guvern, trei acorduri de exploatare petroliera in Marea Neagra, acorduri prin care companii olandeze si romanesti se angajeaza sa investeasca minim 140 milioane dolari in urmatorii trei ani.
Cele trei acorduri petroliere de concesiune pentru explorare, dezvoltare si exploatare petroliera din cadrul Rundei a X-a de apel public de oferta vizeaza trei perimetre concesionate, fiecare cu o suprafata de circa 1.000 kilometri patrati in sectorul romanesc al Marii Negre.
"Acordurile petroliere au o durata cuprinsa intre 20 si 30 de ani, in functie de complexitatea lucrarilor. Titularii acordurilor sunt companii olandeze si romanesti, iar valoarea programelor de investitii minime obligatorii care se vor derula in urmatorii trei ani este de circa 140 milioane dolari", a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean.
Dupa finalizarea programului initial, in functie de rezultatele obtinute, titularii pot decide renuntarea la acord sau continuarea lucrarilor cu alte programe al caror cuantum ar putea sa varieze intre 70 si 180 de milioane de dolari pentru trei ani.
Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) a anuntat in luna iulie a anului trecut castigatorii perimetrelor scoase la concesionare pentru explorare petroliera, iar in urma rezultatelor Rundei a X-a au fost atribuite 20 de perimetre, dintre care cinci se afla in platoul continental din Marea Neagra. Pana in prezent, Guvernul a aprobat mai mult de jumatate din acordurile petroliere, la mai bine de un an de la anuntarea castigatorilor.
Presedintele ANRM, Alexandru Patruti, declara in luna ianuarie pentru NewsIn ca marile companii petroliere carora li s-au concesionat in total 20 de perimetre pentru explorare petroliera, in cadrul Rundei a X-a organizata de Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM), si-au asumat investitii de un miliard de dolari in total in Romania, in prospectiuni seismice si foraje.
Astfel, castigatorii unor perimetre din platoul continental al Marii Negre sunt: LukOil Overseas & Vanco International, pentru perimetrele Rapsodia si Trident, Melrose Resources & Petromar Resources, pentru perimetrele Muridava si Cobalcescu, iar Petro Ventures BV pentru perimetrul Luceafarul.
De asemenea, in urma licitatiei organizata de ANRM, au mai fost concesionate alte 12 perimetre in Depresiunea Panonica societatilorAudax Resources Ltd., Avere Enegrz Inc, Clara Petroleum Ltd., Moesia Oil&Gas PLC, MOL & Expert Petroleum SRL si Universal Premium SA.
In plus, companiei Chevron Romania E&P BV i-au fost concesionate trei perimetre in Dobrogea, la Costinesti, Vama Veche si Adamclisi.
Intre companiile mari care licitasera initial, dar care nu au castigat, se numara Petrom, Romgaz, Rompetrol, Repsol, Total sau gigantul ExxonMobil.
ANRM scosese la concesionare prin Runda X 30 de perimetre, fiecare de circa 1.000 km patrati si care insumau 30.000 km patrati. Dintre acestea, 12 se afla in partea de vest a tarii, in Campia Panonica, sapte perimetre se afla in Dobrogea, iar 11, cu suprafata totala de 11.000 km patrati, sunt in platoul continental din Marea Neagra. Cinci din cele 11 din Marea Neagra se afla in zona castigata de Romania in procesul de la Haga. In plus, zece din perimetrele neconcesionate urmeaza fie scoase iar la licitatie, cel mai probabil, anul viitor.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău