Romania a avut in septembrie a noua inflatie anuala ca marime din UE, de 3,5 la suta

Data publicarii: 14-10-2011 | Economie


Romania s-a clasat in septembrie pe pozitia a noua in Uniunea Europeana dupa nivelul ratei anuale a inflatiei, de 3,5%,, in conditiile in care cea din UE a fost de 3,3%, arata datele publicate vineri de Eurostat.

Primele state membre UE cu cea mai ridicata inflatie anuala au fost Estonia, cu 5,4%, Lituania, cu 4,7%, Letonia, cu 4,5% si Slovacia, cu 4,4%, potrivit datelor comunicate de biroul european de statistica.

Cele mai mici rate anuale ale inflatiei s-au inregistrat in septembrie in Irlanda (1.3%), Suedia (1,5%) si Cehia (2,1%).

Romania s-a clasat pe prima pozitie in UE dupa cresterea medie a inflatiei din intervalul septembrie 2010 - august 2011 fata de precedentele 12 luni - indicator care determina stabilitatea preturilor in rapoartele de convergenta ale Comisiei Europene catre Consiliul European. Astfel, inflatia din Romania a fost de 6,9%, urmata de Estonia, cu 5,2%.

In zona euro, inflatia anuala a urcat la 3% in septembrie, de la 2,5% in august, iar in blocul comunitar, rata anuala a inflatiei a a crescut la 3,3%, de la 2,9% luna precedenta.

 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: