Daianu: Bancile autohtone ar putea exporta capitalul in exces pentru recapitalizarea celor europene
Data publicarii: 25-10-2011 | Finante-BanciFostul ministru de Finante Daniel Daianu a declarat luni, pentru NewsIn, ca bancile autohtone ar putea participa la programul de recapitalizare a bancilor europene prin exportul capitalului in exces, reducerea operatiunilor sau exportul profitului
"Bancile sunt obligate sa respecte niste reguli privind capitalul propriu. Ele ar putea sa scoata capitalul numai in masura in care au rezerve in exces. Daca au rezerve in exces in raport cu reglementarile Bancii Nationale, atunci pot sa incerce. Aici este durerea, pentru ca daca fac asa ceva in momentul acela, cel putin potential, afecteaza creditarea", a declarat Daianu.
O alta posibilitate enumerata de economistul Daniel Daianu ar fi aceea ca bancile sa isi reduca operatiunile in tara noastra.
"Mai exista teoretic o posibilitate, sa spunem de pilda ca ar dori sa-si reduca operatiunile din Romania, pentru ca nivelul capitalului propriu se masoara si in functie de active. Daca vand activele masiv pot sa ajunga la capital propriu in exces in raport cu reglementarile si dupa aceea iar sa procedeze la un export de capital", a spus Daianu.
El a declarat ca acele institutii care ar cumpara activele tot banci ar trebui sa fie, in afara de cazul cand sunt alte entitati.
De asemenea, o alta posibiltate enumerata de Daniel Daianu consta in exportul profitului.
Fostul ministru de Finante sustine ca miercuri se va ajunge cel mai probabil la un compromis.
"Depinde ce se va intampla miercuri. Opinia mea este ca ei vor ajunge la un compromis. Nu au cum sa lase situatia sa se degradeze. Situatia se deterioreaza si pietele dau semne", a spus Daianu.
El a declarat ca, si in cazul in care sectorul bancar romanesc ar fi fost alcatuit din banci autohtone, tot ar fi resimtit unele efecte, pentru ca aceasta industrie este foarte integrata in UE.
"Chiar sa fi avut tot sectorul bancar controlat de banci autohtone, bancile autohtone oricum au legaturi cu bancile straine. Piata bancara europeana este foarte integrata. Depinzi de linii de finantare deschise de la alte banci. Eu cred ca se va ajunge la un compromis, care va fi pe termen scurt si mediu. Pentru a rezolva structural problemele din zona euro, aceasta trebuie sa fie regandita institutional. Eu raman la parerea ca fara o trezorerie comuna nu vad cum poate sa functioneze corespunzator. Vom trece din episod in alt episod de turbulenta", a explicat Daianu.
Presedintele Traian Basescu a afirmat duminica, la Bruxelles, ca a atentionat in cadrul reuniunii Consiliului European asupra faptului ca recapitalizarea bancilor trebuie sa aiba in vedere "mentinerea nivelului de expunere a bancilor din zona euro pe piata romaneasca".
"Este e admirat responsabilitatea pe care si-au asumat-o statele din grupul euro. Ei platesc pentru toti cei care au gresit si platesc din bani publici pe responsabilitatea politica a liderilor din aceste tari. Cred ca, in general, toti ar trebui sa privim cu multa seriozitate deciziile lor, chiar daca trebuie s-o spunem - si Romania sufera din aceasta cauza - intarzierile, asa cum am subliniat si ieri in discutiile avute la PPE, intarzierile in decizii au cauzat Romaniei probleme serioase", a afirmat Basescu.
"Astazi, am atentionat in mod expres asupra faptului ca programul de recapitalizare a bancilor trebuie sa aiba in vedere si mentinerea nivelului de expunere a bancilor din zona euro pe piata romaneasca. Nu putem accepta o recapitalizare care sa fie adusa la volumele necesare prin retragere de bani, spre exemplu, de pe piata romaneasca pentru a face fata crizelor din interiorul zonei euro", a subliniat presedintele.
Traian Basescu a precizat, la finalul Consiliului European de toamna, ca, "din pacate", deocamdata nu au fost luate decizii nici la problema legata de Grecia, nici la problema recapitalizarii bancilor, nici la problema fondului european de stabilitate financiara. "Au fost discutii foarte utile care, speram, miercuri vor duce la concluzii definitive", a afirmat el.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Opinie Deloitte: UE interzice comertul cu produse obtinute din defrisari. Ce obligatii au importatorii si exportatorii?
- Revolut a ajuns la 4 milioane de clienți persoane fizice în România
- Deloitte Romania si Reff & Asociatii au asistat Nokian Tyres in obtinerea ajutorului de stat in valoare de 99,5 milioane de euro pentru noua fabrica de la Oradea
- Studiu Deloitte: cheltuielile cu inceperea anului scolar stagneaza in 2024
- Deloitte România a asistat dezvoltatorul imobiliar AFI Europe în achiziția clădirii Bucharest Financial Plaza
- Cushman & Wakefield Echinox: Cererea noua de spatii industriale si logistice in primul semestru, de două ori mai mare fata de suprafata livrata in aceeasi perioada
- Banca Transilvania: BT si Simona Halep continua parteneriatul
- Hidroelectrica aniversează 1 an de la listarea istorică din 2023 la Bursa de Valori București
- România: Decontul de TVA față în față cu Decontul precompletat de TVA: încă 6 luni la dispoziție pentru calibrarea RO e-TVA
- Mihai Kis este noul Director de Vânzări Distribuitori pentru Schneider Electric România, Moldova şi Armenia
- Revolut in 2023: venituri de peste 2,2 miliarde USD și un profit record de 545 milioane USD
- Modalități de îmbunătățire a rentabilității proprietăților comerciale prin amenajări mai rapide: nou studiu
- Hidroelectrica anunță atribuirea contractului pentru retehnologizarea Vidraru
- Hațegan Attorneys: Capacele de PET atașate obligatoriu sticlelor din 3 iulie, conform noii reguli UE
- Opinie Deloitte: Economia circulara in retail. De unde incepe schimbarea?