Vass: Este foarte probabil ca in anul 2012 bugetul sa fie construit fara indexarea pensiilor
Data publicarii: 25-10-2011 | EconomieConsilierul primului ministru, Andreea Paul Vass, a declarat marti ca este foarte probabil ca in anul 2012 bugetul sa fie construit fara indexarea pensiilor si ca in anii urmatori va exista o presiune masiva pe fondul public de pensii, de aceea se impune un comportament "apasat" de economisire.
"Este foarte delicat sa anunti tinerele generatii ca exista o presiune masiva pe fondul public de pensii si ca se impune un comportament 'apasat' de economisire, ca readuci in discutie termenul de responsabilitate pentru calitatea propriei tale vieti. Cu siguranta aici vor fi acuzati economistii de cinism, ca stau sa numere persoanele in varsta raportate la persoanele active ocupate pe piata muncii, ca stam sa calculam firfireii cu care trebuie sa creasca pensia publica, cu seninatate", a spus Vass.
Ea a subliniat ca tinerii trebuie sa economiseasca printr-un fond privat de pensii. "Cu atat mai dificil este sa anuntam ca, foarte probabil, in anul 2012 bugetul va fi construit fara indexarea pensiilor", a mai spus Vass.
"Vom continua efortul de crestere a contributiei pentru pilonul II de pensii la 3,5%, asta dupa ce in anul 2009 am inghetat contributia la pilonul II la 2%, apoi in 2010 am revenit la 2,5%, in acest an la 3% si, mai facem un pas catre un sistem modern de pensii private, astfel incat in 2012 sa reintram in calendarul cu 3,5%", a mentionat Vass.
Aceasta a subliniat ca populatia Romaniei, desi nu este in prezent una imbatranita, ci mai degraba una tanara comparativ cu media europeana, va imbatrani cu o viteza peste media europeana pana in 2060.
Potrivit legii, incepand cu 1 ianuarie a fiecarui an, dupa implementarea sistemului de pensii private obligatorii, cota de contributie urma sa creasca anual cu 0,5%, pana la 6% din venitul brut al salariatilor, intr-un interval de opt ani.
Presedintele Traian Basescu a afirmat luni ca, "in mod cert", in 2012 pensiile nu vor scadea, nici nu vor fi impozitate, adaugand ulterior ca nu se pune nici problema reducerii salariilor bugetarilor.
"Ce va pot spune cert despre pensii este ca nu se vor taia sau impozita pensiile, nu se vor face reduceri, acest lucru a fost stabilit in discutia de astazi (luni, n.r.)", a afirmat Basescu.
El a adaugat ca, pentru un deficit mai mic de 3%, vor fi cheltuieli care trebuie sistate, dar a adaugat ca Guvernul va trebui sa le identifice.
"In niciun caz nu se pune problema reducerii de pensii sau reduceri de salarii", a reiterat el.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Opinie Deloitte: UE interzice comertul cu produse obtinute din defrisari. Ce obligatii au importatorii si exportatorii?
- Revolut a ajuns la 4 milioane de clienți persoane fizice în România
- Deloitte Romania si Reff & Asociatii au asistat Nokian Tyres in obtinerea ajutorului de stat in valoare de 99,5 milioane de euro pentru noua fabrica de la Oradea
- Studiu Deloitte: cheltuielile cu inceperea anului scolar stagneaza in 2024
- Deloitte România a asistat dezvoltatorul imobiliar AFI Europe în achiziția clădirii Bucharest Financial Plaza
- Cushman & Wakefield Echinox: Cererea noua de spatii industriale si logistice in primul semestru, de două ori mai mare fata de suprafata livrata in aceeasi perioada
- Banca Transilvania: BT si Simona Halep continua parteneriatul
- Hidroelectrica aniversează 1 an de la listarea istorică din 2023 la Bursa de Valori București
- România: Decontul de TVA față în față cu Decontul precompletat de TVA: încă 6 luni la dispoziție pentru calibrarea RO e-TVA
- Mihai Kis este noul Director de Vânzări Distribuitori pentru Schneider Electric România, Moldova şi Armenia
- Revolut in 2023: venituri de peste 2,2 miliarde USD și un profit record de 545 milioane USD
- Modalități de îmbunătățire a rentabilității proprietăților comerciale prin amenajări mai rapide: nou studiu
- Hidroelectrica anunță atribuirea contractului pentru retehnologizarea Vidraru
- Hațegan Attorneys: Capacele de PET atașate obligatoriu sticlelor din 3 iulie, conform noii reguli UE
- Opinie Deloitte: Economia circulara in retail. De unde incepe schimbarea?