BM: Una din prioritatile cheie pentru Romania ar fi imbunatatirea competentelor populatiei
Data publicarii: 26-10-2011 | Diverse
Una din prioritatile cheie pentru Romania ar fi imbunatatirea competentelor populatiei, sustine François Rantrua, managerul de tara al Bancii Mondiale, intr-un raport pe tema educatiei din Europa si Asia Centrala.
Tarile emergente din Europa si Asia Centrala trebuie sa-si reformeze sistemele de invatamant si formare profesionala pentru a asigura competentele adecvate cerute pe piata muncii, arata un raport recent al Bancii Mondiale, purtand titlul Competente reale, nu simple diplome: managementul invatamantului pe baza de rezultate in Europa de Est si Asia Centrala.
Raportul va fi lansat marti in Eschborn, Germania, in cadrul celei de a VI-a Conferinte a Bancii Mondiale pe tema educatiei din Europa si Asia Centrala. Formarea de lucratori calificati stimuleaza inovatia, competitivitatea, productivitatea muncii si cresterea veniturilor, factori care reprezinta solutiile pentru declansarea si sustinerea cresterii economice incluzive din regiune.
"Una din prioritatile cheie pentru Romania ar fi imbunatatirea competentelor populatiei”, a spus François Rantrua, Managerul de tara al Bancii Mondiale. "Criza a dezvaluit provocari importante legate de economie si competitivitate, in parte datorate nivelului competentelor existente. Cu cat educatia este mai relevanta si de calitate, cu atat este mai bine pregatita forta de munca. Prin urmare, educatia oferita astazi in scoli trebuie aliniata cerintelor unei economii bazate pe cunoastere. La fel, nivelul competentelor elevilor si studentilor romani trebuie sa fie similar celui din alte tari ale UE”, a mai spus Rantrua.
El a adaugat ca imbunatatirea sistemului de educatie si pregatire profesionala este importanta nu doar pentru atingerea a doua tinte cheie in domeniu in cadrul strategiei UE2020, tinte legate de cresterea ratelor de cuprindere in educatia universitara si reducerea ratei de abandon scolar timpuriu, ci inca si mai importanta pentru ca o educatie mai buna va transforma Romania intr-un motor de crestere economica in Europa.
"Reducerea deficitului de competente profesionale din regiune necesita o schimbare fundamentala a abordarii, astfel incat sistemele de invatamant si formare profesionala sa isi reorienteze atentia de la resursele alocate scolarizarii catre rezultatele la invatatura ale majoritatii elevilor,” a declarat Mamta Murthi, directorul Departamentului pentru Dezvoltarea Resurselor Umane pentru Europa si Asia Centrala din cadrul Bancii Mondiale.
El sustine ca in pofida numarului mare de elevi/studenti care finalizeaza studii liceale si universitare, studiile arata ca aproximativ 10.000 de agenti economici din regiune indica faptul ca deficitul de competente profesionale constituie unul dintre cele mai mari obstacole pentru dezvoltarea intreprinderilor. Raportul de fata abordeaza acest paradox si politicile care pot contribui la satisfacerea cererii de pe pietele muncii care se afla intr-o permanenta evolutie.
In comunicat se precizeaza ca trei factori pun in pericol calitatea si relevanta sistemelor de invatamant. Primul dintre acestia este faptul ca se pune un accent redus pe masurarea competentelor profesionale - rezultatele finale ale procesului de invatamant si de formare profesionala. Cel de al doilea este acela ca, adesea, institutiilor de invatamant si autoritatilor locale le lipseste flexibilitatea si libertatea de a raspunde la necesitatile care se schimba intr-un ritm rapid si la contextul local datorita conducerii centralizate inca generalizate care persista in multe tari.
Cel de al treilea este reprezentat de faptul ca statele au depus eforturi de a-si reorganiza retelele scolare in fata scaderii efectivelor de elevi si studenti, fapt ce a condus la o alocare defectuoasa a resurselor si asa insuficiente - de exemplu, alocarea acestora in intretinerea unor scoli aproape goale in loc de alocarea in scopul restabilirii atractivitatii profesiei de dascal.
"Fara informatii adecvate in ceea ce priveste competentele pe care le dobandesc elevii/studentii si cele pe care le au cu adevarat adultii, politicile pentru abordarea deficitelor de competente opereaza ‚orbeste',” a declarat Lars Sondergaard, specialist superior in educatie si autor coordonator al raportului.
"Cele mai recente evaluari PISA din anul 2009, care masoara competentele de citire, stiinte si matematica ale elevilor in varsta de 15 ani din 19 state emergente din Europa si Asia Centrala vin cu vesti sumbre - o mare parte dintre elevii din regiune detin competente reduse de citire si acestora le lipsesc competentele elementare de solutionare a problemelor, situatie care nu se ridica la inaltimea cerintelor unei economii globale din ce in ce mai competitive. Nu dispunem de date referitoare la competentele populatiei active din campul muncii.”
Raportul Competente reale, nu simple diplome analizeaza dificultatile si oportunitatile pe care le implica pregatirea sistemelor de invatamant si formare profesionala in vederea abordarii acestei situatii, pornind de la politici avangardiste si experiente internationale care s-au bucurat de succes.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI