Traian Basescu: Bancile au prins guvernele la colt si le executa fara mila / In trimestrul 3 cresterea va fi de 4,4 la suta
Data publicarii: 15-11-2011 | Economie
Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, la TVR, comentand situatia economica din Europa, ca bancile au prins guvernele la colt si le executa fara mila, mentionand ca exista riscul si pentru Romania, dar tara noastra si-a luat masurile de precautie. In ceea ce priveste prognoza de crestere economica pentru 2012, presedintele a vorbit despre o oresterea prognozata pentru trimestrul 3 de 4,4%. Cresterea prognozata pentru tot anul e 1,9%. Presedintele Traian Basescu a fost invitatul emisiunii Prim Plan, transmisa in direct pe TVR1, TVRi si TVR Info.
Principalele declaratii ale Presedintelui:
Criza datoriilor:
- - Nu cred in intrarea in insolventa a Italiei. Italia are o economie performanta. Italia a picat pe o conjunctura performanta. inaiantea de problema din Grecia, Italia statea foarte linistita.
- - Investitorii, bancile, au prins guvernele la colt si le executa fara mila
- -Exista acest risc si la noi, de asta ne luam masurile obligatorii sa avem acord cu Fondul si UE. Incercam o iesire si pe alte piete. Ne-ar fi fost mult mai greu astazi sa ne finantam datoriile si deficitul daca nu aveam acordul cu FMI si daca nu aveam aceste 5 miliarde
- - Resursele de capitalizarea bancilor sunt la UE.
Vizita in Germania, relatia cu Angela Merkel:
- - Cancelarul Merkel a zis ca nu exista o Uniune Europeana cu doua trepte ci uniunea celor 27. Am plecat de la Berlin cu incredere ca nu se va crea acesta Europa cu 2 trepte.
- - relatia cu Angela Merkel e o relatie foarte buna, cum e si cu Sarkozy.
Moneda Unica si spatiul Schengen
- -Romania nu poate sa fie neserioasa. Avem in acordul de aderare la UE doua conditii: indeplinirea conditiilor de aderare la Schengen (si le-am indeplinit) si indeplinirea criteriilor de intrare in zona euro.
- - Am spus si la Berlin si guvernului: sa indeplinesti criteriile de Maastricht, nu mai este suficient. Realitatea ne-a demonstrat ca multe tari au intrat in zona euro fara sa fie pregatite. Economiile lor nu au fost performante si aici nu exista criterii.
Companiile de stat
- - Romania nu este performanta, in totalitatea economica a ei, in zona regiilor.
- - Modernizarea si eficientizarea regiilor necesita 20, 30 de miliarde, bani pe care Romania nu-i are.
- - Banii imprumutati nu prea au ajuns in buzunarele baietilor destepti, ci cei din contracte. Nu as generaliza.
- - Optiunea mea este sa nu imprumutam bani pentru a le moderniza, ci sa le privatizam. Nu se pune problema sa ramanem fara energie si se pune problema cine le ia.
- - Am ajuns sa generam pierderi si cu CFR Marfa; nu e permis asa ceva, e clar ca acolo au fost mai multi nicolaiciuci care au tras de acolo. Singura solutie e privatizarea.
- - Marea problema este politizarea si in momentul in care directorii se schimba la fiecare 4 ani, aici e problema.
Bugetul pe 2012
- - avem de optat intre riscurile unei austeritati care nu stimuleaza cresterea, ceea ce inseamna un deficit mic, de 1,9%, sau un deficit de 3% care e mai putin riscant ca frana a cresterii economice, dar preturile la care ne imprumutam sunt foarte mari
- - am preferat riscul cel mai mic al unui deficit care sa nu stimuleze cresterea economica.
- - si-n momentul cel mai greu din 2009-2010 Romania nu a incetat sa-si plateasca pensile si salariile.
Pensiile speciale
- - Noua lege a pensiilor intra in vigoare la 1 ianuare. Nu cred ca sunt cresteri de 17 la suta la pensiile speciale.
- - Cei mai mari beneficiari ai noului sistemului de pensii sunt subofiterii. Nu va ascund ca nu mi-a parut rau.
- - Pensia de 350 de ron este un ajutor pentru cei care nu au cotizat niciodata si sunt cei care au si o curte langa casa.
Prognoza de crestere economica
- Cresterea prognozata pentru trimestru III va fi de 4,4 % si speram ca vom avea 2,5% in trimestrul IV. Cresterea progonzata pentru tot anul e 1,9%.
Coruptie in PDL, arestarea primarului de la Cluj
- -Nu ma asteptam la asa ceva. Informatii ca ceva ar fi in neregula sunt de vreo 6 luni, premierul stia. Nu numai legat de Cluj sunt informatii, sunt informatii legate si de alte judete. Asta nu inseamna ca te duci sa tragi de maneca pe cineva, sa spui Fura mai cu atentie!
- -Ministrul primeste informatii de la serviciile de securitate legate de cazuri de coruptie.
- - Cazul Apostu loveste nu numai in imaginea premierului. Aici ar trebui sa fim responsabili. Nu imi poti pune mie in spate ce a facut chiar si un priten de-al meu. Apostu e acolo, premierul e aici, numai de Apostu nu-i arde premierului.
- - Sunt si altii in atentia organelor de urmarire si va asigur ca nu-i iarta nimeni.
- - E vorba in mod deosebit de adminstratia locala, unde li se pare ca daca au un contract trebuie sa aiba si ei partea lor din contract.
Remaniere guvernamentala:
Daca premierul va veni cu o astfel de propunere ii voi aproba imediat.
Parlamentul unicameral
Nu ma satisface aceasta solutie cu doua camere si cu 388 de parlamentari. Politicienilor de la PDL cinstiti le propun sa sprijine solutia USL cu 300 de parlamentari, este mai corecta, serveste dezideratului.Cazul Geoana
Cazul Geoana
Nu-l vad pe Mircea Geoana nici in PDL, nici in UNPR. Nu am vazut prostie mai mare decat oferirea pe tava a singurei functii care permitea opozitiei sa faca politica legislativa.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Opinie Deloitte: UE interzice comertul cu produse obtinute din defrisari. Ce obligatii au importatorii si exportatorii?
- Revolut a ajuns la 4 milioane de clienți persoane fizice în România
- Deloitte Romania si Reff & Asociatii au asistat Nokian Tyres in obtinerea ajutorului de stat in valoare de 99,5 milioane de euro pentru noua fabrica de la Oradea
- Studiu Deloitte: cheltuielile cu inceperea anului scolar stagneaza in 2024
- Deloitte România a asistat dezvoltatorul imobiliar AFI Europe în achiziția clădirii Bucharest Financial Plaza
- Cushman & Wakefield Echinox: Cererea noua de spatii industriale si logistice in primul semestru, de două ori mai mare fata de suprafata livrata in aceeasi perioada
- Banca Transilvania: BT si Simona Halep continua parteneriatul
- Hidroelectrica aniversează 1 an de la listarea istorică din 2023 la Bursa de Valori București
- România: Decontul de TVA față în față cu Decontul precompletat de TVA: încă 6 luni la dispoziție pentru calibrarea RO e-TVA
- Mihai Kis este noul Director de Vânzări Distribuitori pentru Schneider Electric România, Moldova şi Armenia
- Revolut in 2023: venituri de peste 2,2 miliarde USD și un profit record de 545 milioane USD
- Modalități de îmbunătățire a rentabilității proprietăților comerciale prin amenajări mai rapide: nou studiu
- Hidroelectrica anunță atribuirea contractului pentru retehnologizarea Vidraru
- Hațegan Attorneys: Capacele de PET atașate obligatoriu sticlelor din 3 iulie, conform noii reguli UE
- Opinie Deloitte: Economia circulara in retail. De unde incepe schimbarea?