Leonard Orban:Din 2012 autoritatile de management vor publica informatii complete privind accesarea fondurilor europene
Data publicarii: 24-11-2011 | Economie
Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a afirmat miercuri, la o conferinta legata de fondurile pe care Romania urmeaza sa le primeasca de la Uniunea Europeana pentru perioada 2014-2020, ca la nivelul institutiilor statului trebuie simplificate procedurile pentru a se putea atrage mai multi bani europeni.
"Birocratia la noi e mai stufoasa si cerintele sunt mai mari decat prevederile legislatiei comunitare. Transparentizarea procesului trebuie sa se faca, dar am constatat ca demersul nu este foarte simplu. (...) Sunt decis sa continui acest proces si sa spun ca vrem ca de anul viitor fiecare autoritate de management sa-si puna pe site informatii complete despre modul cum se proceseaza cererile de finantare", a spus Orban.
Ministrul a aratat ca se impune o crestere a rigurozitatii la fiecare nivel din institutiile statului, pentru ca in prezent sunt situatii cand banii europeni sunt blocati la beneficiari si ei practic "nu circula".
"Avem sume blocate la beneficiari si sunt blocati bani pentru un numar de persoane. Scopul nu se atinge. Am stabilit reguli foarte clare in ce priveste refinantarea si retragerea banilor si daca ele nu se respecta trebuie sa decidem pana unde se continua proiectul", a explicat ministrul Afacerilor Europene, care a tinut sa sublinieze ca in aceste conditii de neconcordanta va putea veni un moment in care trebuie ca statul sa decida retragerea refinantarii.
El a spus ca exista riscul retragerii unor bani daca nu se iau decizii bune bazate pe prioritati.
O prioritate a statului este si cheltuirea mai buna calitativ a fondurilor europene pana in 2013.
"Nu cred ca va mai fi posibil sa ne trezim cu proiecte copiate si numarul beneficiarilor schimbat. (...) Politica de coeziune este pusa sub semnul intrebarii la nivel european si trebuie dovedit ca poate aduce plus valoare", a completat ministrul Orban, cu ocazia conferintei organizate de Fundatia Soros si Coalitia ONG-urilor pentru fonduri structurale.
Leonard Orban a apreciat momentul acestei conferinte, ca fiind unul binevenit si potrivit pentru a se putea dezbate etapele si cadrul strategic de dezvoltare a Romaniei pentru 2014-2020.
Oficialul a mai aratat ca cheltuirea fondurile europene va fi conditionata de indeplinirea unor actiuni.
El a vorbit despre indeplinirea unor conditii precum existenta unei strategii nationale, existenta unui sistem de monitorizare a tintelor de strategie, modul de cheltuire si altele.
Leonard Orban a spus ca actualul cadru legislativ trebuie schimbat si adaptat noilor cerinte, pentru a se putea cheltui cat mai multi bani europeni.
"Actualul cadru legislativ va avea nevoie de solutii noi pentru ca are limite. El trebuie imbunatatit semnificativ pentru a se cheltui banii europeni in perioada 2014-2020. E nevoie de simplificare, transparenta", a adaugat ministrul afacerilor europene.
Lucrarile conferintei au subliniat rolul unei consultari publice pentru stabilirea prioritatilor strategice de dezvoltare, dar si rolul pe care guvernul trebuie sa-l acorde integrarii grupurilor vulnerabile.
Ambasadorul Poloniei la Bucuresti, Marek Szczygiel, a vorbit cu aceasta ocazie despre experienta tarii sale in procesul de consultari sociale referitor la programarea Fondului Social European, dar si de sustinerea Comunitatii Romilor in cadrul Programului Operational Resurse Umane.
Ambasadorul a spus ca sunt mai multe principii care trebuie luate in seama in desfasurarea procesului de consultare: complexitate, documentare, continuitate.
"Procesul de consultare sociala s-a realizat cu ajutorul unui ciclu de conferinte, intalniri, seminarii, interviuri, dar si pe cale electronica sub forma de corespondenta. Consultarile s-au desfasurat in 2006 si proiectul a fost postat pe pagina de internet ale Ministerului Dezvoltarii Regionale, dar si pe paginile oficiale ale ministerelor implicate in proces. Corespondenta cuprindea observatii dar si intrebari si propuneri. Consultarile au cuprins zone regionale, sectoriale si au fost organizate in comun cu parteneri sociali si economici" a spus ambasadorul Poloniei.
Romania trebuie sa elaboreze, sa prezinte spre negociere si aprobare Comisiei Europene contractul de parteneriat pentru urmatoarea perioada de programare financiara 2014-2020. Din 2011 un grup de organizatii neguvernamentale sub coordonarea Fundatiei Soros sustine includerea grupurilor vulnerabile pe lista de prioritati a investitiilor publice in cadrul noii perioade de programare a fondurilor europene pe 2012-2020.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI
- Alegerile prezidențiale aduc calm pe piețele financiare: leul rămâne stabil, investitorii mizează pe continuitate
- Studiu EY: Consumatorii caută forme de divertisment locale și live în contextul incertitudinii globale, însă tehnologia rămâne un element esențial