Preturile productiei industriale au crescut cu aproape 8% in noiembrie 2011 fata de luna similara din 2010

Data publicarii: 04-01-2012 | Afaceri

Preturile productiei industriale pe total (piata interna si piata externa) au inregistrat, in noiembrie 2011, o crestere cu 7,9% fata de luna corespunzatoare din anul 2010 si cu doar 0,4% comparativ cu octombrie 2011, potrivit datelor provizorii ale Institutului National de Statistica (INS).

In noiembrie 2011, comparativ cu luna precedenta, preturile productiei industriale pe total au crescut cu 0,4%. Dupa destinatie, preturile productiei industriale pentru piata interna au crescut cu 0,5%, iar preturile productiei industriale pentru piata externa au crescut cu 0,2%. 

Pe sectoare de activitate, in noiembrie 2011, raportat la luna anterioara, s-au inregistrat cresteri de pret la distributia apei, salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare - cu 1,5%, la productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat - cu 0,6%, si in industria prelucratoare - cu 0,4%. In industria extractiva, preturile au scazut cu 0,5%. 

In intervalul analizat, pe marile grupe industriale, se constata cresteri de preturi in industria energetica, de 1,2%, in industria bunurilor de capital, cu 0,7%, in industria bunurilor de uz curent, cu 0,6%, si in industria bunurilor de folosinta indelungata, cu 0,1%. In industria bunurilor intermediare, s-au inregistrat scaderi de preturi cu 0,5%. 

Raportat la noiembrie 2010, in noiembrie 2011 preturile productiei industriale pe total (piata interna si piata externa) au inregistrat o crestere cu 7,9%. Pe sectoare de activitate, s-au remarcat cresteri de preturi la distributia apei, salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare - cu 12,8%, in industria prelucratoare - cu 8,5%, in industria extractiva - cu 5,5%, si la productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat - cu 4,8%. 

Pe marile grupe industriale, cresteri semnificative de preturi se remarca la produsele din industria energetica (11,9%) si industria bunurilor intermediare (7,9%). Sub nivelul inregistrat pe total s-au situat produsele din industria bunurilor de uz curent, cu 6,4%, din industria bunurilor de folosinta indelungata, cu 3,4%, si din industria bunurilor de capital, cu 2,9%. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: