Companiile trebuie sa gestioneze mai bine riscurile in tranzactiile de pe pietele emergente, arata un recent raport PwC
Data publicarii: 07-02-2012 | Afaceri
- PwC a analizat mai mult de 200 de tranzactii pentru a identifica problemele care apar cel mai frecvent
- Peste 50% din tranzactiile de pe pietele emergente esueaza undeva intre procesul de due diligence si semnarea contractului de vanzare
- Pentru esantionul analizat, in medie, 50% din investitii au fost irosite
Achizitiile pe pietele emergente sunt o modalitate importanta prin care companiile din pietele mature pot sa-si creasca afacerile chiar si in conditiile in care pietele de origine stagneaza. Dar aceste tranzactii sunt riscante si pot fi costisitoare in cazul in care esueaza. PwC a analizat peste 200 de astfel de tranzactii pentru a identifica cauzele care stau la baza problemelor si a sugerat mai multe modalitati prin care companiile ar putea sa gestioneze mai eficient riscurile si sa-si maximizeze sansele de succes in cazul unor astfel de achizitii pe pietele emergente.
Raportul Getting on the Right Side of the Delta: A Deal-maker's Guide to Growth Economies semnaleaza dimensiunea problemei: in 2011, valoarea tranzactiilor companiilor vest-europene si americane pe pietele emergente a fost de cel putin 140 de miliarde de lire sterline; dar mai mult de jumatate dintre tranzactiile care au trecut prin procesul de due diligence extern nu s-au finalizat; iar pentru acele tranzactii care s-au incheiat, dar au intampinat ulterior probleme, costul mediu pentru cumparator a fost de 50% din valoarea tranzactiei.
In plus, rata de esec a tranzactiilor care au intrat in faza de due diligence extern este mai mare decat pe pietele dezvoltate. Acest lucru atrage costuri aditionale tangibile (spre exemplu costul operatiunii de due diligence), dar si intangibile (cum ar fi increderea investitorilor). Cele mai frecvente obstacole pentru incheierea tranzactiilor sunt neincrederea in evaluarea de piata, interventia guvernamentala, lipsa unor informatii financiare transparente si practici de afaceri "non-conformiste”.
Dupa incheierea unei tranzactii, de departe cea mai mare problema o reprezinta reconcilierea diferentelor aparute in afara parteneriatului, existand totodata o gama intreaga de probleme operationale care fac dificila preluarea si integrarea unor active.
"Prea multe companii cad in aceste capcane uzuale si nu trag invatamintele corespunzatoare dupa tranzactiile esuate sau abandonate. Achizitiile pe pietele emergente sunt o incercare dificila, nu in ultimul rand ca urmare a dificultatii de a anticipa potentialul de crestere al pietelor emergente. A avea dinainte oameni in aceste tari, precum si experienta locala, reprezinta un avantaj vital, tot asa de important ca si aprecierea corecta a oportunitatii de a investi intr-o anumita tara sau intr-o anumita industrie. Astfel ar trebui abordata orice tranzactie in pietele emergente”, a declarat Radu Stoicoviciu, Partener, Liderul Departamentului de Consultanta pentru Management si Tranzactii din cadrul PwC Romania.
"Ne asteptam ca volumul si valoarea tranzactiilor de pe pietele emergente sa creasca in acest an, iar companiile vor cauta in continuare noi oportunitati de extindere. Exista multe tipologii de piete in crestere dintre care sa poti alege. Tarile BRIC au avantajul de a oferi combinatia dintre piete foarte mari si rate inalte de crestere. Insa exista si alte destinatii atractive pentru investitiile straine, printre care si Romania. Chiar daca perspectivele pietei interne sunt modeste pe termen scurt, avand in vedere stagnarea sau chiar scaderea puterii de cumparare a consumatorilor locali in ultimii 3 ani, Romania ofera avantajul accesului rapid la marea Piata Comuna Europeana si are un potential de dezvoltare important pe termen mediu si lung”, apreciaza Radu Stoicoviciu.
Diferenta sau "delta” dintre o tranzactie reusita si una esuata este mult mai mare in pietele emergente. Dar acest lucru nu este un dat. PwC este de parere ca firmele care iau masurile potrivite pot reduce riscurile aferente unor tranzactii pe pietele emergente, si sa-si sporeasca sansele de a creste durabil.
"Alinierea intereselor cu cea a partenerilor locali este de asemenea un element cheie, in vreme ce exista mai multe optiuni de structurare a unei tranzactii care pot reduce din riscul initial de investitie. Companiile ar trebui sa fie pregatite sa accepte evaluari mai ridicate decat de obicei ale companiilor tinta, avand in vedere potentialul ridicat de crestere al pietelor emergente, si sa accepte ca procesele de due diligence nu sunt perfecte. Trebuie mai ales sa inteleaga care sunt aspectele ce pot fi gestionate intr-o tranzactie si care elemente sunt critice si pot rupe o tranzactie”, a concluzionat Stoicoviciu.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri