Mugur Isarescu: Romania este intr-o oarecare masura supraindatorata la nivelul creditelor de consum
Data publicarii: 07-02-2012 | Finante-Banci
Romania este intr-o oarecare masura supraindatorata la nivelul creditelor de consum, iar orice s-ar spune ceea ce s-a intamplat in 2006-2008 nu se mai poate repeta, a declarat, marti, intr-o conferinta de presa, Mugur Isarescu, Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
'In privinta evolutiei creditului, au aparut doua lucruri: Banca Nationala forteaza reluarea creditarii, dar degeaba, si al doilea ca Banca Nationala forteaza creditarea in lei si tot nu se realizeaza. Nu prea este adevarat, as spune. Cu alte cuvinte, sa nu comparam o masura luata astazi de Banca Nationala cu cifra din decembrie referitoare la credite. Observam o redresare treptata a creditului acordat sectorului privat, crestere din mai 2010. Singurul care ramane pe evolutie negativa este pe creditul de consum. Creditul de consum a crescut foarte mutl anterior. Orice am zice, ne ducem in 2005-2006 in ceea ce priveste creditul de consum. Populatia s-a supraindatorat. Ceea ce s-a intamplat in 2006-2008 nu se mai poate repeta pentru ca acea dorinta de a cumpara obiecte de folosinta indelungata, masini etc. s-a temperat. Ne trebuie mai degraba autostrazi daca vrem sa mai avem unde merge cu masina', a afirmat Isarescu.
Oficialul BNR a adaugat ca bancile comerciale au, in prezent, retele de retail supradimensionate, si ca tot bancile au avut o prea mare dependenta de bancile-mama. 'N-avem cum sa vedem ca bancile vor ave pe reteaua de retail mari evolutii pozitive pentru ca datele arata altceva. Romania este intr-o oarecare masura supraindatorata. Creditul pentru locuinte evolueaza mult mai tempearate decat in anii anteriori. Exista mai multa viziune si responsabilitate. Avem o redresare treptata a creditului acordat de societatile nefinanciare corporatiilor. Bancile au retele de retail supradimensionate. Politica monetara se transmite cu o anumita intarziere. Din motive, in mare parte obiective, bancile au avut si un alt comportament. Bancile au avut o prea mare dependenta de finantarile bancilor-mama. Daca bancile si-ar prezenta datele ar vedea ce diferente majore exista. Bancile cu capital strain aveau o dependenta de 5 la 1', a explicat Guvernatorul BNR.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri