INS: Productia industriala (serie bruta) a scazut cu aproape 17%, in decembrie 2011
Data publicarii: 10-02-2012 | Economie
Productia industriala (serie bruta) a scazut, in decembrie 2011, cu 16,9% fata de luna precedenta, ca urmare a scaderii industriei prelucratoare (-20,9%) si a industriei extractive (-0,4%), potrivit datelor publicate, vineri, de Institutul National de Statistica (INS).
Productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat a crescut cu 6,0%.
Pe marile grupe industriale s-au inregistrat scaderi la majoritatea categoriilor de bunuri: industria bunurilor de capital (-25,1%), industria bunurilor intermediare (-24,4%), industria bunurilor de folosinta indelungata (-21,3%) si industria bunurilor de uz curent (-9,7%). Industria energetica a crescut cu 5,8%.
Ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate productia industriala a ramas la acelasi nivel comparativ cu noiembrie 2011. Industria prelucratoare a scazut cu 0,1%, iar industria extractiva a crescut cu 4,2%. Productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat a ramas la nivelul lunii precedente.
Pe marile grupe industriale s-au inregistrat cresteri in industria energetica (+3,5%), industria bunurilor de uz curent (+1,0%) si industria bunurilor de folosinta indelungata (+0,9%). Industria bunurilor intermediare si industria bunurilor de capital au scazut cu 2,0%, respectiv cu 1,2%.
Fata de luna corespunzatoare din anul precedent, in decembrie 2011 productia industriala a scazut ca serie bruta cu 2,3%, ca urmare a scaderii industriei prelucratoare (-4,0%). Productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat si industria extractiva au crescut cu 6,2%, respectiv cu 2,1%.
Pe marile grupe industriale, industria energetica a crescut cu 5,8%, iar celelalte categorii de bunuri au inregistrat urmatoarele scaderi: industria bunurilor de folosinta indelungata (-8,0%), industria bunurilor de capital (-4,4%), industria bunurilor de uz curent (-4,2%) si industria bunurilor intermediare (-3,6%).
Productia industriala, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, comparativ cu luna corespunzatoare din anul precedent, a crescut cu 1,4%, sustinuta de toate cele trei sectoare industriale. Productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat a crescut cu 7,3%, industria extractiva cu 3,8%, iar industria prelucratoare cu 0,2%.
Pe marile grupe industriale s-au inregistrat cresteri in industria energetica (+7,2%), industria bunurilor de capital (+3,2%) si industria bunurilor intermediare (+0,2%). Industria bunurilor de folosinta indelungata si industria bunurilor de uz curent au scazut cu 3,1%, respectiv cu 1,5% .
Pe intregul an 2011, productia industriala a crescut atat ca serie bruta cu 5,6%, cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 6,1% in 2011 comparativ cu anul precedent.
In anul 2011, avansul productiei industriale (serie bruta) a fost generat de cresterea tuturor sectoarelor industriale: productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat a crescut cu 6,3%, industria prelucratoare cu 5,6%, iar industria extractiva cu 4,5%.
Pe marile grupe industriale s-au inregistrat cresteri la majoritatea categoriilor de bunuri: in industria bunurilor intermediare (+10,0%), in industria bunurilor de capital (+5,8%), in industria energetica (+4,9%) si in industria bunurilor de folosinta indelungata (+1,1%). Industria bunurilor de uz curent a scazut cu 0,2%.
Productia industriala, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, in anul 2011, comparativ cu anul 2010, a crescut cu 6,1%. Cele trei sectoare industriale au avut urmatoarele cresteri: productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (+6,3%), industria prelucratoare (+6,2%) si industria extractiva (+4,8%).
Pe marile grupe industriale au fost inregistrate urmatoarele cresteri: industria bunurilor intermediare (+10,1%), industria bunurilor de capital (+7,3%), industria energetica (+5,1%), industria bunurilor de folosinta indelungata (+1,6%) si industria bunurilor de uz curent (+0,2%).
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Pluriva investeşte 250.000 de euro într-un asistent virtual AI, dedicat companiilor din România
- Ciprian Pop preia conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online