Presedintele BVB: Transelectrica a fost scanteia, dupa alte doua oferte de succes vor veni si antreprenorii

Data publicarii: 17-04-2012 | Bursa

Presedintele Bursei de Valori Bucuresti, Lucian Anghel, ales in aceasta functie in urma cu trei luni, apreciaza, intr-un interviu acordat AGERPRES, ca oferta publica Transelectrica a fost 'scanteia' care a atras atentia asupra bursei ca alternativa de finantare, iar alte doua oferte publice de succes pentru companii de stat ar putea deschide drumul pentru listari ale companiilor private, pe masura cresterii interesului si increderii antreprenorilor. De asemenea, noul presedinte al BVB vorbeste despre imbunatatirea activitatii bursei si cresterea ambitioasa a profitului operational an de an, precum si despre schimbarea structurii veniturilor.


AGERPRES: Oferta Transelectrica a fost un succes, in viziunea tuturor celor implicati. Din perspectiva BVB, vor fi unele schimbari la viitoarele oferte publice? 

Lucian Anghel: Este o experienta foarte buna pe care am acumulat-o cu Transelectrica, este o reteta de succes, de aplicat in continuare. La urmatoarele oferte, in primul rand vom discuta de 'fine tuning' (ajustari fine, de detaliu). Ceea ce am putea sa recomandam urmatoarelor consortii este ca ele, impreuna cu Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie /OPSPI/, cand vor definitiva structura ofertei, sa aloce un volum mai mare pentru transa de retail (investitorii mici). Aceasta a fost o surpriza pentru toata lumea, ca transa de investitori mici sa fie atat suprasubscrisa. Nu neaparat ca procent ci ca volum. Trebuie sa intelegem ca ofertele pentru Transelectrica au fost ferme - 50 milioane euro. Nu sunt afis, pentru ca odata ce aveai ordinul pe bursa, aveai si banii. Bursa a reusit sa capaciteze cereri de 50 de milioane de euro. Incepe sa devina o speranta pentru antreprenori si aici. Am fost abordat de antreprenori, care incep sa analizeze aceasta alternativa de finantare, au incredre ca bursa ii poate finanta. 

AGERPRES: Cate oferte publice ale companiilor de stat vom mai vedea in acest an la BVB? 

Lucian Anghel: Tehnic se pot produce ofertele Transgaz, Romgaz, Hidroelectrica. Depinde cat de bine sunt pregatite consortiile, de cat de bine este realizata 'camera de date' a companiei. Este un efort destul de mare in spate de a pregati informatiile necesare pe care investiyorii vor dori sa le cunoasca la detaliu in cadrul roadshow-urilor. Sunt companii care pana acum nu au mai fost listate. Este bine ca procesul a inceput si cred ca se va incheia pentru ca odata de mandatezi niste nume mari internationale ai face mult mai rau pentru Romania sa dai inapoi si sa nu mai faci acele IPO-uri. Ai crea un prejudiciu de imagine enorm pentru Romania, daca te-ai oprit la jumatatea lui. 

AGERPRES: Succesul ofertelor publice pentru companii de stat va atrage si listarea unor companii private? 

Lucian Anghel: Avem din ce in ce mai multe contacte cu antreprenorii. Spre deosebire de fondurile cu capital de risc, care vin si cumpara integral compania, BVB este o alternativa de finantare mult mai buna pentru cineva care doreste sa ramana cu o parte din companie. Este important sa ai cateva companii de succes, dupa care sunt convins ca va fi un val de listari. Nu prea ai alternative de finantare si ai nevoie sa te dezvolti. BVB poate fi alternativa mai ales pentru companii romanesti, care cauta o finantare de cateva milioane de euro - 5, 10, 15, 20, 30 de milioane de euro poate sa obtina acea companie pe BVB. Este fezabil in momentul de fata. Totul este ca acea companie sa aiba o poveste de succes si un brand bun, care conteaza mai mult decat dimensiunea companiei. Acest lucru trebuie vandut de actionar sau CEO, care sa insufleteasca povestea de succes cu determinare, incredere. Este un fel de reactie in lant, e greu sa pornesti reactia, Transelectrica este o prima scanteie, acum poti sa torni apa sau benzina. Cred ca se poate turna benzina. Sunt planuri destul de concrete , dar nu se vor realiza peste noapte. In 2012 ai nevoie de mai multe povesti de succes, Transelectrica este una, este nevoie de mai multe oferte publice, doup-trei, ca sa poti apoi sa dai incredere. Crucial este Romgaz, tinand cont de dimensiune, inseamna investitori institutionali, este vorba de sute de milioane. Dupa Romgaz trecem la alt nivel, atunci putem discuta de companii private, nu exclud sa apara chiar in 2012 companii private, chiar daca sunt treceri de pe RASDAQ. 

AGERPRES: BVB se va promova mai agresiv? 

Lucian Anghel: Da, am dublat bugetul de marketing pentru 2012, investim in roadshow-uri, aducem investitori, facem evenimente externe. Avem parteneriat cu Bursa din Londra, care ne va ajuta la IPO-uri. Investitorii afla astfel ca se intampla ceva in Romania, ca se intampla in directia cea buna. Piata de capital este unul dintre pilonii dezvoltarii unei economii. 

AGERPRES: Ce obiective aveti pentru 2012? 

Lucian Anghel: Fata de 2011, profitul operational trebuie sa creasca cu 10%. Tinta este ca profitul operational sa creasca an de an cu minimum 10%. Este tinta data de Consiliu executivului si pe care executivul il urmareste. Daca nu realizam veniturile din motive care s-ar putea sa nu tina de BVB, atunci practic vom incerca sa eficientizam si sa vedem ce taiem din cheltuieli. Tinta este foarte ambitioasa, nu este usor de atins de orice companie. 

AGERPRES: Sunteti multumit de structura tranzactiilor la BVB? 

Lucian Anghel: Am facut aceasta analiza pe structura tranzactiilor zilnice la BVB. Ne-am comparat cu alte piete si intr-adevar, daca ne uitam la venituri generate de RASDAQ, acestea sunt mult mai mici decat alocarea de resurse umane, soft si investitii. Pordusele structurate au crestere fantastica, cu doua cifre, si genereaza tot mai multe venituri. Ne dorim sa dezvoltam segmentele care cresc, prind viteza si genereaza profit. Vom regla si prin politica de comisioane, dar este o decizie a actionarilor, pe baza unor propuneri. Facem analize acum comparativ cu pietele de capital din regiune. Vom veni cu o propunere in acest sens intr-o AGA speciala. In stadiul actual cu structura de venituri a BVB nu mai putem ramane. 

AGERPRES: Care mai este situatia pietei RASDAQ? 

Lucian Anghel: Se va transa. Trebuie facuta curatenie, cei care merita, isi doresc si respecta regulile stabilite de piata de capital vor genera mai multa incredere automat si ne va creste probabilitatea de a aduce companii private. Au nevoie de incredere, o piata in care sa nu fie inside traderi. Situatia RASDAQ se va decide rapid. 

AGERPRES: In ce stadiu se mai afla recrutarea directorului general al BVB? 

Lucian Anghel: Procesul este in derulare, este un proces de anvergura internationala, pe sase piete internationale. Am primit deja un prim raport din acest proces si sunt convins ca se va incheia cu succes. Sunt zeci de CV-uri, probabil pe lista scurta se vor afla 5-7. In momentul de fata sunt executivi care au dus greul Transelectrica si l-au dus foarte bine. Este o echipa de executivi, formata, care lucreaza, a dovedit ca a reusit sa duca la bun sfarsit oferta Transelectrica. 

AGERPRES: Alegerea dumneavoastra ca presedinte al BVB, in urma cu trei luni, a fost asociata de unii brokeri, la acel moment, cu un pas evident in directia preluarii BVB in viitorul apropiat de catre Bursa din Viena. Cum vedeti acest viitor pentru BVB? 

Lucian Anghel: Este in primul rand decizia actionarilor, ar insemna ca noi in Consiliu sa nu stim sa facem prioritizare. Noi avem nevoie sa dezvoltam, sa ne facem temele. Cred ca rolul Consiliului este sa protejam si sa crestem valoarea pentru actionar. Cresterea valorii pentru actionari o vad dezvoltand bursa locala, piata de aici, avem de lucrat 4 ani non-stop. Dupa aceea se poate discuta, analiza. Viziunea mea pentru BVB este de hub regional, cu export de soft in Republica Moldova. Mai sunt si alte analize pe care le facem. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: