Guvernul scoate 500 de milioane de lei din Trezorerie, pentru POSCCE
Data publicarii: 23-04-2012 | Finante-Banci
Guvernul scoate temporar din Trezorerie 500 de milioane de lei de si ii aloca Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA) pentru plata cheltuielilor eligibile aferente finantarii nerambursabile acordate Romaniei de catre Comisia Europeana, in Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POSCCE), pentru lunile aprilie, mai si iunie.
Conform hotararii de Guvern adoptate in sedinta din 18 aprilie, din cei 500 de milioane de lei, 170 de milioane de lei sunt aferenti lunii aprilie, 130 de milioane de lei lunii mai si 200 de milioane de lei lunii iunie 2012.
Banii provin din varsaminte din privatizare inregistrate in contul curent general al Trezoreriei Statului, potrivit hotararii de guvern.
Pana pe 17 decembrie 2012, Ministerul Economiei trebuie sa restituie in euro Ministerului Finantelor banii luati de la Trezorerie, din rambursarile de fonduri europene primite de la Comisia Europeana, in baza documentelor justificative pentru cheltuielile efectuate de beneficiari in proiectele din cadrul POSCCE.
"Reconstituirea varsamintelor din privatizare se realizeaza de catre ordonatorul principal de credite cu rol de Autoritate de management pentru POSCCE, prin intermediul Autoritatii de certificare si plata, din sumele primite de la Comisia Europeana, ca urmare a transmiterii catre aceasta a aplicatiilor de plata aferente POSCCE", se arata in HG.
In acest sens, Autoritatea de Management pentru POSCCE din cadrul Ministerului Economiei are obligatia sa transmita la Autoritatea de certificare si plata declaratiile lunare de cheltuieli eligibile, pana in zilele de 15 iunie, respectiv 16 iulie, respectiv 15 august 2012.
Guvernul ia in calcul si posibilitatea ca Romania sa nu primeasca integral rambursarile de la Comisia Europeana, din cauza unor eventuale cheltuieli neeligibile efectuate in POSCCE.
In acest caz, reconstituirea varsamintelor la Trezorerie se asigura in lei din bugetul propriu al MECMA pe anul 2012.
Pentru aceasta, Autoritatea de certificare si plata transmite, pana la 31 octombrie 2012 Autoritatii de Management (AM) pentru POSCCE, de la Ministerul Economiei, o notificare privind sumele de recuperat.
AM POSCCE, din cadrul Ministerului Economiei, restituie pana pe 17 decembrie 2012, sumele primite si neutilizate de la Trezorerie.
Aceasta HG privind POS CCE vine dupa ce in luna februarie Guvernul a decis sa aloce temporar 100 de milioane de lei din Trezorerie Ministerului Mediului, pentru asigurarea prefinantarilor proiectelor din cadrul Programului Operational Sectorial Mediu, pe luna martie.
Pe 19 aprilie, Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a subliniat ca Romania trebuie sa remedieze pana la sfarsitul lunii iunie anumite deficiente pentru a evita suspendarea platilor in cadrul a cinci programe operationale finantate cu fonduri structurale si de coeziune.
Cele cinci programe operationale sunt POS Transport, de la Ministerul Transporturilor, POS Cresterea Competitivitatii Economice, de la Ministerul Economiei, POS Dezvoltarea Resurselor Umane, de la Ministerul Munci, POS Mediu, de la Ministerul Mediului, precum si Programul Operational Regional, de la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului.
"Avem termen ca pana la sfarsitul lunii iunie sa intreprindem anumite actiuni, astfel incat sa evitam suspendarea unor programe operationale", a spus Orban.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI