Adrian Vasilescu: Cursul leu/euro, cel mai rezistent din zona in fata socurilor externe

Data publicarii: 15-05-2012 | Finante-Banci

Cursul leu/euro se dovedeste a fi cel mai rezistent din zona in fata socurilor externe, a declarat, luni, pentru AGERPRES, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei.

'Faptul ca doua zile bancare la rand, vineri, ultima zi bancara din saptamana trecuta, si astazi, prima zi bancara din aceasta saptamana, am vazut salturi peste doua praguri ale cursului de schimb, cel de 4,42 si cel de 4,43, a produs emotii in piata valutara, in randul publicului, si, mai ales, in randurile mass-media. Emotiile sunt mult prea mari in comparatie cu ceea ce se intampla efectiv pe piata valutara. Pentru ca, iata, noi suntem aici la o rascruce de vanturi, intr-o regiune dificila. Regiunea noastra cuprinde in afara de Romania si Ungaria, Polonia si Cehia. Aceste patru tari au piete valutare care reactioneaza foarte asemanator la socurile externe. Iar ceea ce se intampla in momentul de fata pe aceste piete constituie in exclusivitate efecte ale unor socuri externe. Vreau sa va spun ca influentele sunt foarte mari asupra acestor piete, presiunile sunt foarte mari, iar rezistenta la aceste socuri, asa cum o vad eu acum cu cifrele in fata, este cea mai mare in Romania', a declarat consilierul guvernatorului BNR. 

Oficialul a explicat ca, daca luam in considerare intervalul 8 mai - 14 mai la evolutia cursurilor, de cand au inceput sa actioneze aceste socuri externe, si comparatiile cu tarile din zona, respectiv Polonia, Ungaria si Cehia, Romania sta cel mai bine. 

' In aceste zile oricum am lua-o, este foarte limpede ca cea mai mica depreciere se produce in Romania. Si acum sa luam trei tabeluri. Primul tabel are capete de rand 8 mai comparativ cu 14 mai, curs de referinta comparat la curs de referinta. Vom constata o depreciere in Romania 0,8 la suta, in Polonia - 2,5 la suta, in Ungaria - 1,8 la suta, in Cehia acolo unde coroana ceha a avut serii lungi, foarte lungi, de aprecieri, - 0,9 la suta. Deci iata, la aceste capete de rand, cea mai mica depreciere. Si acum sa luam un alt termen de comparatie. Cursul de referinta din 8 mai reflectat in deprecierile din 14 mai, la varf, cea mai mare depreciere a zilei, deoarece cursul de referinta se ia la ora 13.00 in fiecare zi, dar in cursul zilei sunt varfuri mai mari. Si vedem, Romania - 0,94 la suta, Polonia - 2,82 la suta, Ungaria - 1,86 la suta si Cehia - 1,41 la suta', a explicat Adrian Vasilescu. 

Si la un al treilea termen de comparatie, media zilei de 8 mai comparata cu cea de 14 mai, Romania sta tot cel mai bine din punct de vedere al cursului. 

'Si acum sa luam un al treilea tabel. Media zilelor de 8 mai comparativ cu 14 mai. Romania are o depreciere de 0,38 la suta, Polonia de 0,97 la suta, Ungaria - 0,75 la suta si Cehia de 0,74 la suta. Aceste trei tabele arata limpede ca cea mai mica depreciere este in Romania, deci cea mai mare rezistenta la socuri o are Romania. Polonia, Cehia, Ungaria, s-au aratat mult mai vulnerabile la aceste socuri externe, care vin cu presiuni din toate partile: Grecia, Spania, turbulente in foarte multe tari, amenintari cu recesiunea in zona euro, ceea ce ii face pe investitorii straini sa intre la adapost si sa astepte un altfel de cer deasupra Europei, mai putin innourat', a explicat consilierul guvernatorului Bancii Nationale. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: