Euro e la doar cateva zile de un posibil naufragiu

Data publicarii: 13-06-2012 | Finante-Banci
Uniunea Europeana mai are la dispozitie doar luna aceasta pentru a stabili viitorul monedei unice. Imediat dupa alegerile din Grecia, urmeaza cel mai important summit al anului.

Zona euro si moneda unica au in fata o perioada de turbulente majore, indiferent de rezultatul alegerilor din Grecia. Dar a doua tura electorala a elenilor va reprezenta punctul de pornire pentru o perioada in care se va decide daca zona euro se dezintegreaza sau continua in actuala forma. Deocamdata, reprezentantii eurogrupului se pregatesc si negociaza masurile ce vor fi, obligatoriu, luate dupa alegerile din Grecia.


In stilul deja consacrat, SUA, prin presedintele Barack Obama, au dat vina pe criza din Europa pentru numarul redus de locuri de munca nou-create in luna precedenta si au cerut imperativ o rezolvare cat mai rapida a problemelor. Preferabil printr-o im-plicare si mai mare a autoritatilor statale, mai exact prin pomparea de bani in economie si salvarea bancilor si companiilor in dificultate.

BCE versus restul zonei euro

Dar deciziile nu se iau atat de usor si de repede in UE. In timp ce Franta se contreaza din nou cu Germania pe marginea solutiilor la criza euro, o voce se face tot mai mult auzita in opozitie cu sefii statelor: cea a presedintelui Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi.



Integral in Capital.ro.