Banca Mondiala a revizuit in scadere prognoza de crestere economica pentru Romania in 2012
Data publicarii: 27-06-2012 | Finante-Banci
Romania va inregistra o crestere economica de 1,2% in 2012 si de 2,8% in 2013, fata de un avans economic de 2,5% in anul 2011, potrivit estimarilor Bancii Mondiale, incluse in ultimul Raport economic periodic UE11, lansat miercuri la Zagreb.La precedentul raport, BM estima o crestere economica pentru Romania de 1,5% in 2012 si de 3% in 2013.
In regiunea UE-11, care include noile 10 state membre ale UE si Croatia, in privinta perspectivelor de crestere economica pentru 2012, Romania este depasita de Letonia, Lituania - 2,3% fiecare, Slovacia - 2,1%, Polonia - 2,9% si Estonia - 1,7%, dar devanseaza Bulgaria - 0,6%, Cehia - 0%, Ungaria - minus 0,4%, Slovenia - minus 1,2%, Croatia - minus 1%.
La perspectivele pentru 2013, Romania se situeaza in urma Estoniei - 3%, Lituaniei - 3,5%, Poloniei - 3,2%, Slovaciei - 3,1%, dar in fata Bulgariei - 2,5%, Cehiei - 1%, Ungariei - 1,5%, Sloveniei - 0,6% sau Croatiei - 1,5%.
,,UE-11 o duce mai bine ca alte state, perspectiva arata mai bine, dar este fragila si este nevoie de asistenta guvernelor. Suntem intr-o perioada in care este nevoie de actiuni ale guvernelor. Cadrul macroeconomic este stabil, dar trebuie actionat pe termen mediu pentru crestere economica, creare de locuri de munca, atragerea investitiilor. Romania sta la fel de bine ca regiunea sau chiar mai bine - cresterea economica a reinceput, perspectivele pentru 2013 sunt bune, politica monetara a fost buna, deficitul fiscal a fost redus, sistemul bancar a rezistat si este solid, inflatia este sub 3%', a declarat miercuri, la Bucuresti, Francois Rantrua, country manager BM pentru Romania.
El a afirmat ca Romania a luat deciziile corecte la momentul oportun si ar putea deveni o poveste de succes. 'In unele sectoare se putea inainta mai rapid, dar va pot spune ca am fost surprins de viteza cu care s-au facut unele reforme in anumite sectoare', a spus Rantrua.
Raportul BM arata ca toate tarile UE11 vor creste intr-un ritm redus in anul 2012 in comparatie cu anul 2011, economiile acestora recuperand de abia in anul 2013, cu conditia ca problemele economice din zona euro sa nu se inrautateasca.
In pofida unui mediu extern volatil, tarile UE11 s-au descurcat bine in anul 2011. Cresterea economica generala s-a consolidat la peste 3 procente si regiunea, in totalitate, a recuperat din pierderile de productivitate datorate crizei financiare globale. In plus, masurile fiscale au oferit o reducere de aproximativ 3 procente din PIB in UE11 a deficitului fiscal mediu. Sectorul financiar a aratat rezilienta fata de preocuparile reinnoite legate de guvernele europene fragile. Estonia, Lituania, Letonia si Polonia au crescut cu peste 4 procente. Dupa doi ani de crestere negativa, PIB-ul Romaniei s-a marit cu 2,5 procente, ajutat de cresterea puternica a productiei industriale si agricole. Cresterea din Bulgaria, Republica Ceha si Ungaria a fost de aproximativ 2 procente, in timp ce Croatia si Slovenia au inregistrat o crestere de aproximativ 0 procente. Totusi, performanta buna ascunde o modificare importanta a sentimentului economic care a aparut in timpul anului. Deoarece regiunea a inceput sa simta impactul preocuparilor cronice legate de pietele de datorii suverane din Europa, preturile in crestere galopanta la petrol si diminuarea globala, la sfarsitul anului 2011, dinamica cresterii s-a incetinit. Avand in vedere tendinta de scadere a activitatii economice, pietele fortei de munca au ramas inerte. Ratele somajului s-au situat in jurul celor inregistrate in timpul crizei financiare, cu o crestere letargica a numarului de locuri de munca.
'La mijlocul anului 2012, trei ani si jumatate de la izbucnirea crizei financiare globale, tarile UE11 trebuie sa faca din nou fata unor socuri externe semnificative si unor perspective mai proaste decat acum sase luni', a aratat Gallina Andronova Vincelette, economist superior al Bancii Mondiale, regiunea Europei si Asiei Centrala. 'In acest mediu volatil, cresterea economica din tarile UE11 pare sa scada fata de nivelurile din 2011 la 1,5 procente in 2012, toate tarile UE11 crescand mai incet decat cu un an inainte, iar trei tari intrand in recesiune. Totusi, avand in vedere incertitudinea accentuata, chiar si aceasta crestere modesta previzionata presupune ca politicile sa fie adoptate in zona euro pentru a evita cu succes o deteriorare grava a conditiilor de pe pietele financiare internationale', a spus Vincelette.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Pluriva investeşte 250.000 de euro într-un asistent virtual AI, dedicat companiilor din România
- Ciprian Pop preia conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online