INS: PIB-ul Romaniei a crescut cu 0,8% in primul semestru, pana la 248,59 miliarde lei

Data publicarii: 06-09-2012 | Economie

Produsul Intern Brut al Romaniei estimat pentru primul semestru din 2012 a fost de 248,592 miliarde lei preturi curente, in crestere, in termeni reali, cu 0,8% fata de aceeasi perioada din 2011, potrivit datelor publicate joi de Institutul National de Statistica /INS/.

Consumul final total s-a majorat cu 0,7% in semestrul I 2012, comparativ cu perioada corespunzatoare din anul precedent, in special pe seama cresterii, cu 1,1%, a cheltuielii pentru consumul final al gospodariilor populatiei. Formarea bruta de capital fix a inregistrat o crestere semnificativa, cu 14,1 puncte procentuale. 

Potrivit datelor INS, avansul economiei in primul semestru a fost determinat, in mod semnificativ, de majorarea volumului de activitate si, in consecinta, a valorii adaugate brute din activitati profesionale, stiintifice si tehnice, din activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport (+3,2%), constructii (+3,1%), activitati de spectacole, culturale si recreative, reparatii de produse de uz casnic si alte servicii (+2,7%) si din activitati de informatii si comunicatii (+1,7%). 

In trimestrul doi din 2012, Produsul Intern Brut a fost estimat la 150,266 miliarde lei preturi curente, in crestere, in termeni reali, cu 0,5% fata de trimestrul unu din 2012, potrivit datelor ajustate sezonier. 

Ca serie bruta, Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul doi din acest an a fost de 139,124 miliarde lei preturi curente, in crestere, in termeni reali, cu 1,2% fata de trimestrul II 2011. 

Potrivit INS, ramura care a inregistrat cea mai mare crestere a volumului de activitate a fost "activitati profesionale, stiintifice si tehnice; activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport" cu 6,1%, urmata de constructii (+5,2%) si de activitatile de spectacole, culturale si recreative; reparatii de produse de uz casnic si alte servicii (+3,8%). Cresteri usoare ale volumului de activitate s-au mai inregistrat in activitatile de informatii si comunicatii (+1,9%), tranzactii imobiliare (+1,3%) si industrie (+0,5%). 

Reduceri ale volumului de activitate s-au inregistrat in administratie publica si aparare; asigurari sociale din sistemul public; invatamant; sanatate si asistenta sociala (-1,9%), agricultura, silvicultura si pescuit (-1,6%), intermedieri financiare si asigurari (-0,9%) si comert cu amanuntul si ridicata; repararea autovehiculelor si motocicletelor; transport si depozitare; hoteluri si restaurante (-0,2%). 

INS precizeaza ca in trimestru doi din acest an s-a majorat si volumul impozitelor pe produs colectate la bugetul de stat, cu 3,8%, fiind o consecinta a evolutiei pozitive inregistrate pe ansamblul economiei. 

Din punctul de vedere al utilizarii Produsului Intern Brut, in trimestrul II 2012 cererea interna a crescut cu 0,9 procente, comparativ cu acelasi trimestru din anul 2011, in special ca urmare a cresterii semnificative a formarii brute de capital fix, cu 15,2%. 

Consumul final total s-a majorat cu 1,1%, in special ca urmare a cresterii volumului cheltuielilor pentru consumul final al gospodariilor populatiei (+1,6%). In perioada analizata, cheltuiala pentru consumul final al administratiilor publice s-a redus cu 1%. 

Un efect usor pozitiv asupra PIB l-a avut evolutia exportului net ca urmare a cresterii mai accentuate a volumului exporturilor de bunuri si servicii (+0,7%) comparativ cu cea a volumului importurilor (+0,2%). 

Tinta de crestere economica pentru 2012 este de 1,2%.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: